Ο Hassan Fathy είναι γνωστός ποιητής, μουσικός, εφευρέτης αλλά αφιέρωσε την καριέρα του στην αρχιτεκτονική μετά από εκπαίδευση στο Κάιρο. Με το Doodle σήμερα η Google τιμάει τον Hassan Fathy, έναν Αιγύπτιο αρχιτέκτονα γνωστό για τις πρωτοποριακές μεθόδους του με σεβασμό στην παράδοση και δίνοντας αξία σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Το παρελθόν οδηγεί στο μέλλον. Στην αρχή της καριέρας του ο Hassan Fathy επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, αλλά σύντομα άρχισε να αναλαμβάνει και μόνος του αρχιτεκτονικά έργα. Ήταν πεποισμένος ότι η Αίγυπτος μπορούσε να κοιτάξει στο παρελθόν για να δημιουργήσει ένα αξιόλογο μέλλον.
Ο Hassan Fathy ερεύνησε παλιές μεθόδους χτισίματος και ξεκίνησε να δουλεύει με παραδοσιακά υλικά όπως η λάσπη και το χώμα. Χρησιμοποίησε επίσης παραδοσιακές δομές με βάση τις αψίδες για δυνατό στήριγμα και malqaf, δηλαδή έναν πύργο παγίδευσης του αέρα που χρησιμοποιεί τον φυσικό κλιματισμό και τον διοχετεύει στο εσωτερικό του σπιτιού.
Η δύναμη της κοινότητας. Πέρα από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Hassan Fathy στράφηκε στη δύναμη της κοινότητας για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Εκπαίδευσε μέλη της κοινότητας να κατασκεύαζουν από το μηδέν τα δικά τους υλικά και να χτίζουν τις δικές τους δομές, έτσι ώστε τα σπίτια τους να αντέξουν αφότου ο Hassan Fathy θα είχε φύγει.
Έτσι, δεν έχτιζε μόνο σπίτια αλλά δημιουργούσε κοινότητες. Για το φιλόδοξο έργο του New Gourna στο Λουξόρ, έχτισε διαφορετικά σπίτια με τη λογική ότι κάθε οικογένεια έχει τις δικές της, ξεχωριστές ανάγκες. Το έργο του εντός και εκτός Αιγύπτου ενέπνευσε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο να βρουν πρωτοποριακούς τρόπους με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και τα τοπικά αγαθά.
Μία ολόκληρη κληρονομιά. Το σημερινό Doodle τιμά την κληρονομιά του Hassan Fathy την ημέρα που θα έκλεινε τα 117 του χρόνια. Προσπαθείστε να δείτε την παραδοσιακή διαδικασία πλινθόχτιστων, μια γυναίκα που φυτεύει θάμνους, χήνες και αγελάδες, αλλά και τον ίδιο τον Hassan Fathy να σφίγγει τα χέρια με ένα μέλος της κοινότητάς του.