Site icon NewsIT

Human Rights Watch: Ο Άσαντ πίσω από την επίθεση με χημικά

10.09.2013 | 09:53
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Μπορεί η... γκάφα του Τζον Κέρι να ανοίξει παράθυρο ειρηνικής λύσης στη Συρία; Η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει πως πρέπει να γίνει επέμβαση γιατί πίσω από την επίθεση με χημικά βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ. Το ίδιο θεωρεί πως έγινε και η Human Rights Watch.

Τα στοιχεία που δείχνουν πως το καθεστώς Άσαντ είναι πίσω από την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άμαχοι είναι ισχυρά σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch για τη Συρία.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στις ΗΠΑ, σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, τονίζει ότι οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από μελέτη μαρτυριών, πληροφοριών για την πιθανή προέλευση των όπλων των επιθέσεων, υπολειμμάτων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και ιατρικών φακέλλων των θυμάτων.

“Τα στοιχεία που αφορούν τον τύπο των πυραύλων και των εκτοξευτών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις υποδηλώνουν σαφώς ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι ανήκουν και χρησιμοποιούνται μόνο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις”, σύμφωνα με την οργάνωση.

“Η Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες των οπλικών συστημάτων που επιβλέπουν τη χρήση των όπλων στη Συρία, δεν έχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν στην κατοχή τους πυραύλους των 140mm και των 130mm, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ή τους εκτοξευτές τους”.

Η Human Rights Watch τόνισε ακόμα ότι ερεύνησε τους ισχυρισμούς ότι η χρήση χημικών όπλων έγινε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

“Η Human Rights Watch ερεύνησε τις καταγγελίες ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και δε συνάδουν με τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης”, τόνισε η οργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν επέμβαση στη Συρία

Διπλωματική “τρικλοποδιά” της Συρίας στον Ομπάμα – Δέχθηκαν την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο των χημικών τους – Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Άμεση «απάντηση» Άσαντ στο τελεσίγραφο Κέρι: Αν μας επιτεθείτε, να περιμένετε τα πάντα

Τελεσίγραφο Κέρι στον Άσαντ: Παρέδωσε τα χημικά και δεν κάνουμε επέμβαση

Συρία: Τα 13 video του Ομπάμα και ο «αθώος» Άσαντ

G20: Ηγέτες ρεζίλι των… σκυλιών! «Ο Ομπάμα είπε τον Πούτιν ηλίθιο!»

Αγριεύει η Μόσχα με ανεξέλεγκτες συνέπειες – Ο Ομπάμα επιμένει για επέμβαση και ο Πούτιν απειλεί να βοηθήσει τη Συρία

Πούτιν: Μισή ώρα τα είπαμε με τον Ομπάμα και διαφωνήσαμε

Προπαγάνδα ή αλήθεια; Σύρος αντάρτης: Εμείς κάναμε την επίθεση με τα χημικά (VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version