Σάββατο, 29 Ιουν.
31oC Αθήνα

Η EE ετοιμάζεται για το εφιαλτικό σενάριο να έχει μια ευρωσκεπτικιστική Γαλλία στους κόλπους της

Η EE ετοιμάζεται για το εφιαλτικό σενάριο να έχει μια ευρωσκεπτικιστική Γαλλία στους κόλπους της
Reuters

Η νίκη Μαρίν Λε Πεν – Ζορντάν Μπαρντελά στις ευρωεκλογές 2024 έχει προκαλέσει «σεισμό» στους κόλπους της ΕΕ και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να φέρει εμπόδια σε ευρωπαϊκές αποφάσεις και να θέσει υπαρξιακά ερωτήματα για τον ρόλο της Γαλλίας, μιας χώρας που μαζί με τη Γερμανία έπαιζαν το ρόλο της ατμομηχανής της ΕΕ. 

Τη νύχτα που το κόμμα της σάρωσε πετυχαίνοντας μία συντριπτική νίκη στις ευρωεκλογές και ο Μακρόν προκάλεσε πολιτικό σεισμό διαλύοντας το κοινοβούλιο, η επί μακρόν ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λε Πεν δεν θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ξεκάθαρη.

«Το αποψινό μήνυμα απευθύνεται επίσης στους ηγέτες στις Βρυξέλλες» είπε. «Αυτή η μεγάλη νίκη των πατριωτικών κινημάτων ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση της ιστορίας… Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την εξουσία αν το επιθυμεί ο λαός» είπε.

Η έξοδος από την ΕΕ και την ευρωζώνη δεν εμφανίζεται πλέον στα προκλογικά μανιφέστα του κόμματος Λε Πεν. Την τελευταία φορά που το έκαναν, στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μακρόν χάρισε στο ακροδεξιό κόμμα μια ήττα εξίσου ταπεινωτική με αυτή που του έκανε στις ευρωεκλογές της 9η Ιουνίου.

Αλλά 7 χρόνια μετά, η σχεδόν σίγουρη νίκη του κόμματος της Λε Πεν (Εθνικός Συναγερμός RN) στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επιζήμια για την ΕΕ, θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα για τον ρόλο της Γαλλίας και περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητα του μπλοκ να κάνει τα πράγματα.

Στην Ευρώπη, «η άφιξή μας στην εξουσία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζορντάν Μπαρντέλα, πρόεδρος του κόμματος και πιθανός πρωθυπουργός εάν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Εθνικός Συναγερμός είναι έτοιμος, είπε, να διαπραγματευτεί «εξαιρέσεις» σε μια σειρά κανόνων της ΕΕ για τη Γαλλία, που είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και το μισό της ζωτικής γαλλογερμανικής ατμομηχανής, αν και επί του παρόντος αυτή η συμμαχία είναι «παγωμένη».

Όλες πλην μιας δημοσκόπησης έδειξαν ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών στις εκλογές δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου και ο Μπαρντέλα είπε ότι θα ήταν έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση αν συμβεί αυτό.

Ανεξαρτήτως αν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Εθνικός Συναγερμός θα έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στην γαλλική εθνοσυνέλευση.

Με το αριστερό-πράσινο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) να έχει ποσοστό 28% έως 30% και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να έχει μειωθεί σε περίπου 20%, το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα κοινοβούλιο ακόμη πιο διασπασμένο και πολωμένο από το απερχόμενο.

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχει προκαλέσει απογοήτευση και ανησυχία σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, οι οποίες θεωρούν την κίνηση είτε ως λάθος, είτε ως τζογαδόρικη, είτε και τα δύο.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα» είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προειδοποιώντας ότι ένα διασπασμένο ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων σε μια ένωση που ήδη αγωνίζεται να πετύχει συμφωνίες.

Μια μεγάλη νίκη του Εθνικού Συναγερμού θεωρείται ότι ενισχύει πιθανώς τις πιθανότητες και άλλων ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στη Γερμανία και την Αυστρία που έχουν εκλογές αργότερα μέσα στον χρόνο.

Οι εκτεταμένες εξουσίες των Γάλλων προέδρων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη. «Το αποτέλεσμα θα ήταν η παντελής απουσία οποιασδήποτε ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο François Heisbourg, του thinktank του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Επιπλέον, οι σύνοδοι κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα είχαν στη σύνθεσή τους έναν αποδυναμωμένο Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος, παρά τα λάθη του, ήταν ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που πιέζουν σταθερά για μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο «κυρίαρχη» ΕΕ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, από τότε που ανέβηκε στην εξουσία με μια εκστρατεία υπέρ της ΕΕ, ο Μακρόν αποτελεί σημαντική πηγή ιδεών για την ΕΕ, όπως η πρότασή του για μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα ή για κοινό δανεισμό για να βγουν οι οικονομίες της Ευρώπης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Ακόμη και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η ακροδεξιά στο γαλλικό κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να προωθήσει το ευρωπαϊκό της όραμα: μια “Ευρώπη των εθνών”, με περισσότερη εξουσία να επιστρέφει στις πρωτεύουσες.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» έχει δηλώσει ότι θέλει να παρακρατήσει μέρος της οικονομικής συνεισφοράς της Γαλλίας στην ΕΕ.

Η αντιευρωπαϊκή ατζέντα του κόμματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσωρινές ελπίδες για περισσότερο κοινό δανεισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της άμυνας ή της πράσινης μετάβασης. «Η ΕΕ μπορεί, αν και με δυσκολία, να καταπιεί μια κάπως ευρωσκεπτικιστική Ιταλία», δήλωσε ο Μάρκο Μπούτι, πρώην γενικός διευθυντής οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταπιεί μια ευρωσκεπτικιστική Γαλλία», δήλωσε ο Μπούτι.

Ο Εθνικός Συναγερμόες (RN) θα μπορούσε να υιοθετήσει «ένα είδος τακτικής, συνετής στάσης» βραχυπρόθεσμα, «αλλά όχι μεσοπρόθεσμα: οι αξίες τους είναι πολύ ανταγωνιστικές προς εκείνες που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις