Site icon NewsIT

Η ESA επιστρέφει στο διάστημα: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο πύραυλος Ariane 6

10.07.2024 | 09:49
Η ESA επιστρέφει στο διάστημα: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο πύραυλος Ariane 6

Europe's Ariane 6 rocket takes off, in Kourou, French Guiana, July 9, 2024. European Space Agency (ESA)/Manuel Pedoussaut/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY MANDATORY CREDIT

Επέστρεψε στο διάστημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA, καθώς κατάφερε και εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο Ariane 6. 

Η εκτόξευση του πυραύλου της ESA έγινε το βράδυ της Τρίτης (9.7.2024) από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση του πυραύλου. 

Ο Ariane 6 είναι ο πιο πρόσφατος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane και μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα στο Διάστημα.

Η παρθενική του εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αφότου ο Ariane 5 αποσύρθηκε, έπειτα από 27 χρόνια διαδρομών.

Μία ώρα μετά την απογείωση του πυραύλου, το πρώτο σύνολο δορυφόρων απελευθερώθηκε και τέθηκε σε τροχιά 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Ariane 6 first liftoff

Πρόκειται για δορυφόρους και πειράματα από διαστημικούς φορείς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.

Επίσης, η εκτόξευση κατέδειξε τις δυνατότητες της νέας ειδικά κατασκευασμένης ζώνης εκτόξευσης που δημιούργησε η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και η οποία επιτρέπει ταχύτερο κύκλο εργασιών εκτοξεύσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version