Site icon NewsIT
20:52 | 26.06.22

Η G7 «απαντά» στην Κίνα με σχέδιο 600 δισ. δολαρίων – Περιλαμβάνει επενδύσεις σε Υγεία, Κλίμα και Ενέργεια

Η G7 «απαντά» στην Κίνα με σχέδιο 600 δισ. δολαρίων – Περιλαμβάνει επενδύσεις σε Υγεία, Κλίμα και Ενέργεια

Group of Seven leaders gather for a dinner event at Castle Elmau in Kruen, near Garmisch-Partenkirchen, Germany, on Sunday, June 26, 2022. The Group of Seven leading economic powers are meeting in Germany for their annual gathering Sunday through Tuesday. Leaders clockwise from front left, European Council President Charles Michel, Italy's Prime Minister Mario Draghi, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, French President Emmanuel Macron, German Chancellor Olaf Scholz, U.S. President Joe Biden, British Prime Minister Boris Johnson, Japan's Prime Minister Fumio Kishida and European Commission President Ursula von der Leyen. Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Newsit Newsroom

Ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων υιοθετεί η G7 για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ως «απάντηση» στα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί η Κίνα στις ίδιες περιοχές του πλανήτη. Λεπτομέρειες για το επενδυτικό πακέτο – «μαμούθ» ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. 

Για το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μίλησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων της Συνόδου Κορυφής της G7 στην Βαυαρία.

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. 

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

300 δισ. από την ΕΕ την επόμενη 5ετία

«Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης κατά τα επόμενα πέντε για την υλοποίηση έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της “Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές” που υιοθετεί η G7 κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον απέναντι στο σχέδιο “Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού” που εφαρμόζει η Κίνα», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λειών.

«Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε μία θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας για να εκπληρώσουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους ηγέτες της G7 στην Βαυαρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version