Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Η Moderna μετρά αντίστροφα για το «2 σε 1» εμβόλιο για γρίπη και κορονοϊό

Η Moderna μετρά αντίστροφα για το «2 σε 1» εμβόλιο για γρίπη και κορονοϊό
Φωτογραφία: Reuters

Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πως έχει ξεκινήσει για το εμβόλιο «2 σε 1» για την γρίπη και τον κορονοϊό από την εταιρία Moderna με την τελική φάση των δοκιμών να έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, το συνδυασμένο εμβόλιο που χορηγείται με μία έγχυση παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα στους εθελοντές που το έκαναν. Μάλιστα η ανταπόκρισή τους ήταν καλύτερη από εκείνη που θα αναμενόταν εάν είχαν εμβολιασθεί ξεχωριστά για κάθε νόσο.

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε μελέτη Φάσης ΙΙΙ, αλλά δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για τον εφετινό χειμώνα. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα μπορούσε να είναι ευρέως διαθέσιμο το 2026 ή ακόμα και το 2025.

Τα συνδυασμένα εμβόλια σημαίνουν λιγότερες ενέσεις, οι οποίες είναι πιο βολικές και απλές για τον περισσότερο κόσμο. Ανάλογο εμβόλιο εναντίον των δύο νόσων αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Και στις δύο περιπτώσεις τα εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για πρώτη φορά στη διάρκεια της πανδημίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα παράγονται πιο γρήγορα από τα συμβατικά εμβόλια. Επιπλέον, θα ταιριάζουν καλύτερα στα στελέχη των ιών της γρίπης και του κορoνοϊού, που μεταλλάσσονται ασταμάτητα.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη με το εμβόλιο της Moderna συμπεριέλαβε 8.000 εθελοντές. Όλοι είχαν ηλικία 50 ετών και άνω, με τους μισούς να είναι άνω των 64 ετών. Όπως εξήγησε η εταιρεία εστίασε την μελέτη της σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, επειδή είναι πιθανότερο να χρειάζονται συνεχή προστασία έναντι της COVID. Εν ευθέτω χρόνο όμως θα δοκιμάσει το σκεύασμα και σε νεότερους εθελοντές.

Η παρούσα μελέτη κατέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου mRNA-1083,  όπως ονομάζεται. Προκάλεσε ισχυρότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού από το υπάρχον επικαιροποιημένο εμβόλιο της εταιρείας για την COVID. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι είναι σχεδιασμένο να καταπολεμά τα νεότερα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Αντίστοιχα, η ανοσολογική αντίδραση που προκάλεσε κατά της γρίπης ήταν εφάμιλλη ή καλύτερη απ’ ό,τι με τα εγκεκριμένα εμβόλια. Αυτό ίσχυε και για τα ενισχυμένα εμβόλια των ηλικιωμένων, αναφέρει το BBC.

Όσον αφορά την ασφάλεια, το συνδυασμένο εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές που εκδηλώνουν ότι κάνουν ταυτοχρόνως δύο εμβόλια. Οι πιο συχνές, σύμφωνα με το CNN, ήταν:

Πόνος στο σημείο της έγχυσης

Κόπωση

Μυαλγίες

Πονοκέφαλος

Η εταιρεία προγραμματίζει να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της μελέτης σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο. Θα τις υποβάλλει επίσης για δημοσίευση σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.’

Πηγή: iatropedia.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις