Παρασκευή, 5 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Η Rachel Reeves είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Αγγλία στα χίλια χρόνια ιστορίας της χώρας

Η Rachel Reeves είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην Αγγλία στα χίλια χρόνια ιστορίας της χώρας
Φωτογραφία: Reuters

Η Βρετανία μπορεί να είχε τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς, μέχρι στιγμής, ωστόσο στα χίλια χρόνια ιστορίας του κράτους, είναι η πρώτη φορά που αποκτά γυναίκα υπουργό Οικονομικών, την Rachel Reeves μετά τη νίκη του Κιρ Στάρμερ στις εκλογές στη Βρετανίας. 

«Η αλήθεια είναι ότι όταν οι άνθρωποι φαντάζονται πώς μοιάζει ένας υπουργός Οικονομικών, έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός άνδρα», είχε πει κάποτε η Rachel Reeves, η οποία αντιστρέφει το ρου της ιστορίας καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη των οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τις εκλογές στη Βρετανία.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι από τότε που μπήκαν στην πολιτική, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν σε κοινωνικά κυρίως ζητήματα – πράγματα όπως η ισότητα στις αμοιβές και η φροντίδα των παιδιών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, επειδή προηγουμένως δεν είχαν έναν υπέρμαχο. Όμως, ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουμε να κατηγοριοποιηθούμε και αναμένεται να αφήσουμε τα άλλα θέματα στους άνδρες».

Η Reeves, διαθέτει αναμφισβήτητα περισσότερα προσόντα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο για να αναλάβει τον ρόλο της Τσαρίνας της Οικονομίας. Ενθουσιώδης σκακίστρια (ήταν πρωταθλήτρια κορασίδων), απόφοιτη του PPE της Οξφόρδης και οικονομολόγος που ξεκίνησε την καριέρα της στην Τράπεζα της Αγγλίας, ζει και αναπνέει με τους αριθμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της λείπει η ενσυναίσθηση.

Γελά δυνατά και αγαπά την Beyoncé

«Σοβαρή» και «αποφασισμένη» είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη Ρέιτσελ Ριβς.

Όμως συνάδελφοι και φίλοι έχουν υποστηρίξει ότι η δημόσια περσόνα της δεν αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη πλευρά της, με το δυνατό γέλιο και τη βαθιά αγάπη για τα κομμάτια της Beyoncé.

Στην παρθενική της ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2010, υποσχέθηκε να αγωνιστεί για «θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ευημερία» – όλα αυτά αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα των οικονομικών σχεδίων των Εργατικών.

Ποια ακριβώς είναι λοιπόν η Ρέιτσελ Ριβς και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται;

Ο Ριβς γεννήθηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο το 1979, λίγους μήνες πριν η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνει πρωθυπουργός σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rachel Reeves (@rachelreevesmp)

Οι γονείς της ήταν και οι δύο δάσκαλοι και την έχουν περιγράψει ως ένα περιπετειώδες παιδί που μπορεί να τολμούσε να φτάσει στην άκρη ενός μονοπατιού όταν έκανε βόλτα κοντά στη θάλασσα.

Στο παρελθόν είχε πει στο BBC ότι η μητέρα της σημείωνε στοιχεία σε τραπεζικό λογαριασμό έναντι αποδείξεων ενώ καθόταν στο τραπέζι της κουζίνας: «Δεν ήμασταν φτωχοί, αλλά δεν είχαμε χρήματα για σπατάλη».

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν στο δημοτικό και η ίδια και η αδελφή της Έλι, επίσης βουλευτής των Εργατικών, πηγαινοερχόντουσαν μεταξύ διαφορετικών σπιτιών.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, οι αδελφές περνούσαν χρόνο με τους παππούδες τους στην πόλη Κέτερινγκ του Νορθάμπτονσαϊρ.

Στο τέλος της εβδομάδας τους, πήγαιναν στο τοπικό κατάστημα παιχνιδιών για να διαλέξουν τα καλούδια τους. Ενώ η Έλι ξόδευε όλα τα μετρητά της, η νεαρή Ρέιτσελ αποταμίευε τα περισσότερα χρήματα.

Δεκαετίες αργότερα, η υπουργός Οικονομικών Ριβς θα έλεγε ότι αυτό το είδος της αυτοσυγκράτησης την χαρακτηρίζει, και έχει ως πρότυπο την «σύνεση» του Γκόρντον Μπράουν κατά την προετοιμασία για την εκλογική νίκη των Εργατικών το 1997.

Πρωταθλητρια στο σκάκι

Η Reeves έπαιζε σκάκι από μικρή ηλικία, με τον πατέρα της να της μαθαίνει τις βασικές κινήσεις. Μέχρι να πάει στο γυμνάσιο, ήταν εθνική πρωταθλήτρια αλλά και ενθουσιώδης φλαουτίστρια.

Βλέποντας την έκταση των περικοπών στο σχολείο της, όπου η βιβλιοθήκη είχε μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας, δήλωσε ότι πολιτικοποιήθηκε από τη δική της εμπειρία στις δημόσιες υπηρεσίες. Σε ηλικία 17 ετών, η Reeves εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα.

Στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως φοιτήτρια η Reeves άκουγε τραγούδια των Destiny’s Child και φιλοξενούσε συμφοιτήτριές της όπου ντύνονταν στο δωμάτιό της πριν την έξοδό τους.

Μετά την αποφοίτησή της, ανέλαβε ρόλο οικονομολόγου στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Εργάστηκε στο γραφείο της κεντρικής τράπεζας για την Ιαπωνία, εξετάζοντας τις προσπάθειες της χώρας να βγει από τη στασιμότητα τη δεκαετία του 1990.

Κατά την απόσπασή της στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον, γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Nicholas Joicey, ο οποίος υπήρξε κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες και συντάκτης ομιλιών του τότε υπουργού Οικονομικών Gordon Brown.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rachel Reeves (@rachelreevesmp)

Ο δρόμος προς το Κοινοβούλιο δεν ήταν όμως ξεκάθαρος για τη Reeves. Υπήρξαν δύο αποτυχημένες εκστρατείες για την πρώην έδρα του Bromley and Chislehurst, τυπικά ασφαλή έδρα για τους Συντηρητικούς.

Προτού γίνει βουλευτής για το Leeds West το 2010, μετακόμισε στο Leeds και πέρασε χρόνο εργαζόμενη στην Halifax Bank of Scotland.

Με την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία.

Της απονεμήθηκαν ορισμένοι σημαντικοί σκιώδεις ρόλοι και, σύμφωνα με την πολιτική αρθρογράφο Rachel Sylvester, «θεωρήθηκε από την αρχή ως κάποια που θα προωθηθεί».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ριβς μίλησε στην κηδεία του Άλιστερ Ντάρλινγκ, του πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος υπήρξε μέντοράς της όταν ξεκινούσε την καριέρα της. Μίλησε με αγάπη για τα λαζάνια και το κόκκινο κρασί που έτρωγε μαζί του και με τη σύζυγό του, καθώς και για τις συμβουλές του – βρέθηκε επικεφαλής κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας κρίσης, όταν οι οικογένειες και η χώρα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις