Πέμπτη, 8 Αυγ.
29oC Αθήνα

Η Αίγυπτος εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για αποφυγή του εναέριου χώρου του Ιράν τα ξημερώματα της Πέμπτης

Η Αίγυπτος εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για αποφυγή του εναέριου χώρου του Ιράν τα ξημερώματα της Πέμπτης
Reuters φωτογραφία αρχείου

Προειδοποίηση ασφαλείας (ΝΟΤΑΜ) εξέδωσε η Αίγυπτος με την οποία ενημερώνει ότι οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα αποφεύγουν να πετάνε στον εναέριο χώρο του Ιράν από τις 04:00 έως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας), υπό τον φόβο των αντιποίνων της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.

«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και με τη σειρά της μιας ευρύτερης διαταραχής του εναέριου χώρου, την ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.

Θέμα χρόνου τα αντίποινα

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρούνται τα αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό, με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya να μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ότι η επίθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Αν και παραμένει ασαφές πότε θα χτυπήσουν Ιράν και Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, Αμερικανικού αξιωματούχοι εκτιμούν ότι επίκειται η επίθεση, με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε ότι αυτή μπορεί να γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει ότι η επίθεση ενδεχομένως να γινόταν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Σύμφωνα με το Al Arabiya οι αμερικανικές πηγές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα πλήγματα από το Ιράν και τους συμμάχους του, αλλά μια παρατεταμένη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ θα αποτελέσει πρόκληση.

Washington Post: Το Ιράν το ξανασκέφτεται για επίθεση στο Ισραήλ

Κι ενώ παρατείνεται η αγωνία για την προαναγγελθείσα απάντηση του Ιράν προς το Ισραήλ, η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» υποστηρίζει ότι οι διπλωματικές πιέσεις των Αμερικανών προς την Τεχεράνη για περιορισμένου εύρους αντίδραση έχουν αποτέλεσμα, καθώς το Ιράν το ξανασκέφτεται για μια επίθεση στο Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι παίζουν η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και η εμπλοκή δύο φρουρών της επανάστασης στη δολοφονία του Χανίγια.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα πάντως η ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» ανέφερε ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι ο άξονας Ιράν – Χεζμπολάχ μπορεί να στοχεύσει εξέχουσες τοποθεσίες όπως η Κνεσέτ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ ή/και βάσεις πληροφοριών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού. Άλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας, λιμάνια  και αεροδρόμια.

Με τη σειρά του, το ισραηλινό κανάλι “Kan” επεσήμανε ότι οι ισραηλινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει πρώτη πριν από το Ιράν, γεγονός που μειώνει την έγκαιρη προειδοποίηση.

Από πλευράς του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «βελτιώνουμε την ετοιμότητά μας σε αμυντικό και επιθετικό επίπεδο» και δήλωσε: «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη και οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν και να μας υποστηρίξουν». Επισήμανε, «πρέπει να συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε, καθώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις