Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε ότι έχει προωθήσει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα, στο οποίο περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ντιάα Ρασουάν.
Η Αίγυπτος δεν έχει λάβει απαντήσεις των ενδιαφερομένων πλευρών επί της πρότασής της για τη Γάζα και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές, πρόσθεσε.
Όπως είχε αναφέρει την παραμονή των Χριστουγέννων το site Times of Israel, επικαλούμενο το σαουδαραβικό δίκτυο Asharq, το σχέδιο για τη Γάζα που υπέβαλε η Αίγυπτος περιλαμβάνει τρία στάδια:
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια κατάπαυση του πυρός για δύο εβδομάδες, με δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων — γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών, ιδιαίτερα αρρώστων. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 120 Παλαιστίνιους κρατούμενους των ίδιων κατηγοριών, κατά το πρότυπο της προηγούμενης εκεχειρίας
Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου σταδίου, οι εχθροπραξίες θα σταματούσαν, τα ισραηλινά τανκς θα αποσύρονταν και η ανθρωπιστική βοήθεια θα έμπαινε στη Γάζα.
Στο δεύτερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Αιγύπτου μια «εθνική διάσκεψη για την Παλαιστίνη», με στόχο τον τερματισμό της διαίρεσης μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών – κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς – και θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που θα επιβλέπει την ανοικοδόμηση της Γάζας και θα ανοίξει το δρόμο για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμικός Τζιχάντ — συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας και θα επέτρεπε στους εκτοπισμένους πολίτες από το βόρειο τμήμα του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αν και κατά τον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου Ντιάα Ρασουάν τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν έχουν δώσει επίσημα τις απαντήσεις του επί του σχεδίου, πληροφορίες που είχε μεταδώσει πρόσφατα το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ δεν βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αλλαγής του status quo στα παλαιστινιακά εδάφη και το μόνο που συζητούν είναι οι ανταλλαγές ομήρων και αιχμαλώτων.
Πηγή: Με πληροφορίες από Times of Israel