Site icon NewsIT

Η Ακροδεξιά στη Γερμανία προηγείται σε 2 κρατίδια για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

01.09.2024 | 01:07
Η Ακροδεξιά στη Γερμανία προηγείται σε 2 κρατίδια για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορική ανατροπή των ισορροπιών στη Γερμανία. Η Ακροδεξιά έρχεται, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση πρώτη σε δύο κρατίδια, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς ανοίγουν οι κάλπες στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δείχνει πρώτη την Ακροδεξιά στη Θουριγγία και με διαφορά, στήθους με τους Χριστιανοδημοκράτες στη Σαξονία, για πρώτη φορά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Εάν η δημοσκοπική πρόβλεψη επαληθευτεί στην κάλπη, θα αποτελέσει, αναμφίβολα, προάγγελο πολιτικών εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αναφέρει στην τελευταία ενημέρωσή της η «Deutsche Welle».

Θουριγγία: Από την Αριστερά στην Ακροδεξιά;

Όπως αναφέρει η «Deutsche Welle», στη Θουριγγία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa δίνει πρωτιά με 33% στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), 22% στους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και ένα εντυπωσιακό 17% στη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, με φανατικούς υποστηρικτές και μία προσωποπαγή προεκλογική εκστρατεία με το πρόσωπο της «Σάρα».

Επίσης, 14% φαίνεται να λαμβάνει η κυβερνώσα Αριστερά, ενώ όλα δείχνουν πανωλεθρία για τα κόμματα της ομοσπονδιακής συγκυβέρνησης: 7% Σοσιαλδημοκράτες, 3% Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κάτω του 3%.

Ο νυν πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο από την Αριστερά, ο οποίος είναι δημοφιλής σε όλη τη Γερμανία, διανύει – όπως όλα δείχνουν – τις τελευταίες μέρες της κυβερνητικής θητείας του.

Ήταν στο τιμόνι της Θουριγγίας από το 2014 και ο μόνος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου. Στην τελευταία κυβέρνηση ήταν στο «τιμόνι» με Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους.

Το πρόσωπο-κλειδί, όμως, στη Θουριγγία είναι ο ακραιφνής ακροδεξιός, Μπιερν Χέκε, που έχει καταδικαστεί για ναζιστικά συνθήματα και χειρονομίες, οι απόψεις του, ωστόσο, τυγχάνουν υψηλής αποδοχής στους ψηφοφόρους της Θουριγγίας.

 

Προς το παρόν πάντως κανείς δεν θέλει να συγκυβερνήσει μαζί του, οπότε ο σχηματισμός μιας επόμενης κυβέρνησης υπό το AfD φαντάζει δύσκολος με ρυθμιστικό παράγοντα τη Συμμαχία Βάγκενκνεχτ υπό την δυναμική Κάτια Βολφ, πρώην δήμαρχο της πόλης Άιζεναχ, η οποία αποκλείει, όμως, συγκυβέρνηση με τον Χέκε.

Σαξονία: «Τείχος προστασίας» κατά της AfD

Στη Σαξονία όλα παίζονται για την πρώτη θέση με τους Χριστιανοδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού, Μίχαελ Κρέτσμερ που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους, στο 33% και το AfD στο 31%. Ακολουθούν: Συμμαχία Βάγκενκνεχτ 12%, Σοσιαλδημοκράτες 7%, Πράσινοι 6%. Οι Φιλελεύθεροι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που δεν καταγράφουν καν οι δημοσκοπήσεις.

Εδώ, πρόσωπο – κλειδί της Ακροδεξιάς είναι ο Γεργκ Ούρμπαν, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου AfD, μηχανικός νερού στο επάγγελμα, πιο μετριοπαθής στις δημόσιες εμφανίσεις του από τον Χέκε αλλά το ίδιο σκληρός ως προς τις θέσεις.

Ο νυν πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ έχει καλέσει πολλές φορές τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα να συσπειρωθούν και να υψώσουν ένα «τείχος προστασίας» κατά της Ακροδεξιάς, γνωστό με τον όρο «Brandmauer».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων από τους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία δεν θα απέκλειαν «απόλυτα» μία συνεργασία με το AfD.

Έντονες πολιτικές διεργασίες στο Βερολίνο

Σε κάθε περίπτωση τη βραδιά των εκλογών αναμένεται αναβρασμός στα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων στο Βερολίνο.

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κινηθούν γύρω στο 5%, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα καγκελαρίου, γράφει η «Bild», με πιθανό διάδοχο τον υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Κινητικότητα, όμως, επικρατεί και στα γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών με πηγές, επίσης της «Bild», να αναφέρουν ότι αναμένεται προσεχώς ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, της πρόθεσής του να είναι υποψήφιος καγκελάριος, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.

πηγή: «Deutsche Welle»φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version