Κόσμος

Η Αλ Κάιντα δημοσιοποίησε ηχογράφηση του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι που σκοτώθηκε τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν

Η Αλ Κάιντα έδωσε στη δημοσιότητα μια 35λεπτη ηχογράφηση στην οποία η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται ότι μιλάει ο αρχηγός της, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αμερικανική επιχείρηση τον περασμένο Αύγουστο, ανέφερε η ομάδα SITE που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των τζιχαντιστικών οργανώσεων στο διαδίκτυο.

Η ηχογράφηση δεν έχει ημερομηνία. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δεν δείχνει ξεκάθαρα το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να έχει γίνει.

Ο Ζαουάχρι σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Αφγανιστάν, κάτι που θεωρείται το σοβαρότερο πλήγμα για την οργάνωση μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011 στο Πακιστάν.

Ο Ζαουάχρι κρυβόταν επί χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ήταν το αποτέλεσμα της «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς των υπηρεσιών αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών, ανέφερε τότε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Αλ Κάιντα δεν έχει ορίσει τον διάδοχό του. Φαίνεται όμως ότι κυριότερος διεκδικητής της ηγεσίας της είναι ο Σαΐφ αλ Άντελ, ένας μυστηριώδης, πρώην αξιωματικός των αιγυπτιακών ειδικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ύψους έως 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για πρώτη φορά μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του
Μέχρι αύριο θα γίνει γνωστό αν ο 88χρονος Ποντίφικας θα μπορέσει να χοροστατήσει στις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα, το οποίο φέτος συμπίπτει με το Ορθόδοξο
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφωνεί το μήνυμά του «Urbi et Orbi» (Προς την πόλη και τον κόσμο) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Μέλη της Greenpeace έβαψαν κόκκινα τα νερά σιντριβανιού στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο για τον εξοπλισμό του Ισραήλ
Μέλη της οργάνωσης έριξαν στη λιμνούλα του σιντριβανιού ένα κόκκινο υγρό, το οποίο μετέφεραν σε δοχεία με την επιγραφή «Σταματήστε να οπλίζετε το Ισραήλ»
Μέλη της Greenpeace έριξαν κόκκινη μπογιά στη λίμνη του σιντριβανιού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο