Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Η Αμάντα Νοξ 17 χρόνια μετά επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος: Η δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

Η Αμάντα Νοξ 17 χρόνια μετά επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος: Η δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

Μια άγρια δολοφονία που είχε απασχολήσει την διεθνή κοινή γνώμη και έγινε ακόμα και τηλεοπτική σειρά, γράφτηκαν βιβλία και έγιναν ακόμα και ταινίες, αναβιώνει αυτές τις ημέρες στην Ιταλία με πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ η οποία είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία της Βρετανίδας συγκάτοικού της Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007.

Η Αμάντα Νοξ προσέφυγε σε εφετείο της Ιταλίας στην προσπάθειά της να ανατρέψει την καταδικαστική εις βάρος της απόφαση για συκοφαντική δυσφήμηση. Τελικά δεν τα κατάφερε. Κρίθηκε ένοχη για συκοφαντική δυσφήμηση και της επέβαλε τριετή ποινή φυλάκισης σε σχέση με τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει για την υπόθεση δολοφονίας της Βρετανίδας συγκάτοικού της Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007. Η Νοξ είχε καταδικαστεί σε τριετή ποινή φυλάκισης επειδή κατηγόρησε εσφαλμένα τον Κονγκολέζο ιδιοκτήτη μπαρ Πάτρικ Λουμούμπα για τον φόνο. Πέρασε ήδη τέσσερα χρόνια στη φυλακή για τον φόνο, αλλά η καταδικαστική αυτή απόφαση ακυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό το 2015. Η νέα αυτή απόφαση ωστόσο δεν θα έχει πρακτικά αντίκτυπο καθώς η Νοξ έχει ήδη εκτίσει ποινή.

Η άγρια δολοφονία της 21χρονης Κέρτσερ και οι αλεπάλληλες δίκες είχαν δώσει τροφή στον ταμπλόιντ Τύπο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και αποτέλεσαν έμπνευση για βιβλία και ταινίες.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε το 2015 καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Νοξ για τη δολοφονία της Κέρτσερ στην Περούτζια ολοκληρώνοντας έτσι ένα δικαστικό δράμα που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η Νοξ κρίθηκε δύο φορές ένοχη.

Η άγρια δολοφονία της 21χρονης Κέρτσερ και οι αλεπάλληλες δίκες είχαν δώσει τροφή στον Τύπο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Νοξ, η οποία πέρασε τέσσερα χρόνια σε φυλακή της Ιταλίας, και τελικώς απαλλάχτηκε από την κατηγορία του φόνου μαζί με τον Ιταλό πρώην σύντροφό της Ραφαέλε Σολετσίτο, αλλά τώρα δικάζεται για συκοφαντική δυσφήμηση.

Στην Νοξ είχε επιβληθεί τριετής ποινή φυλάκισης για ψευδή εμπλοκή του Κονγκολέζου ιδιοκτήτη μπαρ, Πάτρικ Λουμούμπα, στη δολοφονία της Κέρτσερ. Ο Λουμούμπα είχε κρατηθεί για δύο εβδομάδες το 2007 προτού αφεθεί ελεύθερος. Η Νοξ είχε πει ότι τον κατονόμασε έπειτα από πιέσεις που της άσκησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της.

“Όταν η Αμάντα κατηγόρησε τον Πάτρικ, εκείνος έγινε γνωστός παντού ως το τέρας της Περούτζια”, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του Λουμούμπα, ο Κάρλο Πατσέλι, προσθέτοντας ότι το Εφετείο πρέπει σήμερα να επικυρώσει την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Νοξ. Ο ίδιος ο Λουμούμπα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η Νοξ δεν είχε λάβει επαρκή νομική εκπροσώπηση ή επαγγελματία διερμηνέα κατά την ανάκρισή της, λέγοντας ότι η μεταχείρισή της «έθεσε σε κίνδυνο το δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας στο σύνολό της» και διέταξε νέα δίκη για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Ο Ρούντι Γκέντε από την Ακτή Ελεφαντοστού καταδικάστηκε σε 16 χρόνια ποινή κάθειρξης για τη δολοφονία της Κέρτσερ σε μια απόφαση που ανέφερε ότι είχε δράσει μαζί με μη κατονομαζόμενους συνεργούς. Το 2021 αποφυλακίστηκε πρόωρα.

Το χρονικό της υπόθεσης 

Η Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, την 1η Νοεμβρίου του 2007 βρέθηκε δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος, στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Αμερικανίδα Αμάντα Νοξ στην Περούτζια. Το 2009, το δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ενόχους την Νοξ και τον τότε σύντροφό της Ραφαέλ Σολετσίτο για τον φόνο της. Το όπλο του εγκλήματος, ένα μαχαίρι κουζίνας, βρέθηκε στο σπίτι του Σολέτσιτο και επάνω του εντοπίστηκαν ίχνη DNA της Νοξ. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή απόδειξη ενοχής, αφού πρόκειται για κινητό αντικείμενο. Παρόλα αυτά, και οι δυο καταδικάστηκαν και η Νοξ έμεινε στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2011 αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013. Mετά από την απελευθέρωσή της, η Νοξ επέστρεψε στο Σιάτλ.

Τον Ιανουάριο του 2014, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε την αρχική καταδικαστική απόφαση του 2009. Η Νοξ, ωστόσο, άσκησε και πάλι έφεση, επιμένοντας στην αθωότητά της. Τελικά, στις 27 Μαρτίου του 2015, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αθώους τόσο την ίδια όσο και τον πρώην σύντροφό της. Ο μοναδικός άνθρωπος που καταδικάστηκε οριστικά σε δεκαέξι χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση για την εν λόγω υπόθεση είναι ένας άστεγος, υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού, ο Ρούντι Γκουέντε, αποτυπώματα του οποίου εντοπίστηκαν στη σκηνή του εγκλήματος, αν και οι δικαστές έκριναν ότι δεν έδρασε μόνος του.

Η δολοφονία αυτή θα παραμένει πάντα επί της ουσίας ανεξιχνίαστη. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις