«Η απόρριψη των όσων προτείνει το δημοψήφισμα θα σήμαινε βήμα όπισθεν για τις ξένες επενδύσεις στην Ιταλία», δήλωσε ο Φίλιπς, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνάντηση με θέμα της διατλαντικές σχέσεις.
«Το δημοψήφισμα αποτελεί απόφαση η οποία και αφορά τους Ιταλούς. Η χώρα, όμως, πρέπει να εγγυηθεί την σταθερότητα και εξήντα τρεις κυβερνήσεις σε διάστημα εξήντα τριών ετών, δεν παρέχουν εγγύηση», πρόσθεσε ο αμερικανός πρέσβης. Κατά την άποψή του, επίσης, «ο Ρέντσι έκανε σημαντική δουλειά και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από μέρους του προέδρου Όμπαμα, ο οποίος έχει ξεχωρίσει τον ηγετικό του ρόλο».
Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω δημοψήφισμα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που υπερψήφισε το κοινοβούλιο. Οι κύριες μεταρρυθμίσεις (τις οποίες ο Ρέντσι πρότεινε και στηρίζει δυναμικά) αφορούν την αποδυνάμωση της γερουσίας και την αλλαγή της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.
Η σημερινή τοποθέτηση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε την αντίδραση του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Ο αντιπρόεδρος της γερουσίας και στέλεχός του, Μαουρίτσιο Γκασπάρι, δήλωσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη ανάμειξη» και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ο Φίλιπς θα πρέπει να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ