Site icon NewsIT
09:19 | 27.11.24

Η Άνγκελα Μέρκελ, το ελληνικό δράμα με τα μνημόνια, η λιποθυμία Σόιμπλε και οι εναλλακτικές λύσεις

Η Άνγκελα Μέρκελ, το ελληνικό δράμα με τα μνημόνια, η λιποθυμία Σόιμπλε και οι εναλλακτικές λύσεις
Newsit Newsroom

Τις δραματικές στιγμές που βίωσε η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων εξιστορεί η Άνγκελα Μέρκελ στo βιβλίο της που κυκλοφόρησε χθες, Τρίτη (26.11.24), φέρνοντας στο «φως» παρασκήνια με Έλληνες πρωθυπουργούς, έντονους διαλόγους και στιγμές έκπληξης με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. 

Μέσα από το βιβλίο της «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954 – 2021», κάνει τα δικά της σχόλια για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταγράφοντας συναισθήματα εκνευρισμού, αλλά και ενόχλησης για την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.

Το έργο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις και έχει γίνει best seller προτού καν κυκλοφορήσει. Η Μέρκελ υπερασπίζεται τις πολιτικές της και προσφέρει προσωπικές αναμνήσεις που φωτίζουν την πολιτική σκηνή της Ευρώπης.

Η τότε Γερμανίδα Καγκελάριος περιγράφει τα μνημόνια ως την «ύστατη λύση», ενώ σε μία κίνηση αυτοκριτικής αναρωτιέται «είχα όμως δίκιο; Πράγματι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις που απλώς δεν είχαμε επιλέξει; Ότι υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις στη ζωή είναι βέβαιο».

Με τα εμπόδια, ωστόσο, να εγείρονται τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και στο γερμανικό επίπεδο, η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να συνδυάσει την οικονομική βοήθεια με ένα πακέτο επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών. «Το μόνο αληθές είναι πως δεν ήμουν πρόθυμη να βοηθήσω την Ελλάδα προτού παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά, κατονομάζοντας ως μοναδικό της σύμμαχο στην κυβέρνησή της τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και ο τελευταίος έπεσε λιπόθυμος, στο άκουσμα του ποσού που θα κατέβαλε η Γερμανία για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Καμία συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου»

Στην αφήγησή της η Άνγκελα Μέρκελ για τον Γιώργο Παπανδρέου γίνεται γίνεται φανερό πως οι δύο τους δεν είχαν κοινό σημείο συνεννόησης, σε βαθμό εκνευρισμού.

Επιπλέον, παραθέτει τον διάλογο που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στις αρχές του 2010. «”Πότε θα παρουσιάσεις στην Επιτροπή τα σχέδιά σου για την εξοικονόμηση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ;” ρώτησα τον Παπανδρέου. “Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή, προκειμένου να περάσεις στις χρηματαγορές το μήνυμα ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν ξανά”. Ο Παπανδρέου απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο. Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής πίεσης να γίνει κάτι για την κατάσταση, ο ίδιος συμπεριφερόταν σαν να έχει όλο τον χρόνο του κόσμου μπροστά του. Μιλούσαμε έντονα και ταυτόχρονα, μιλούσαμε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Οι διερμηνείς μετά βίας προλάβαιναν να μας ψιθυρίζουν τα λεγόμενά μας στο αυτί».

Όσα έγραψε για τον Αντώνη Σαμαρά: «Απέτυχε»

Για τον Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται με μόνο δύο προτάσεις. «Κέρδισε τις εκλογές μετά τον Παπανδρέου» και «δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί».  

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται και στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «απέτυχε». «Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα οφείλεται στην οργή πολλών Ελλήνων πολιτών για τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ… Ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς είχε αποτύχει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης». «Δεν υπήρχε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

H έκπληξή της με τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα

Στον αντίποδα, η Άνγκελα Μέρκελ τοποθετείται με εγκωμιαστικό τρόπο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τη στρατηγική διαπραγμάτευσής του με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, περιγράφοντας πως «η πλειονότητα των Ελλήνων απέρριψε το πρόγραμμα, ήθελε ωστόσο να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό έδειξε η επανεκλογή του Τσίπρα στις νέες, πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Το ευρώ είχε αποδειχτεί ισχυρότερο».

Στην ουσία, η Γερμανίδα καγκελάριος, η βασική αντίπαλος στη διαπραγμάτευση, παρουσιάζει το δημοψήφισμα ως αποτέλεσμα ενός αιφνιδιαστικού αλλά προμελετημένου ελιγμού που άφησε άφωνους τόσο την ίδια όσο και τους σημαντικότερους παίκτες του «ευρωπαϊκού ιερατείου»: τον Ολάντ, τον Τουσκ, τη Λαγκάρντ, τον Γιούνκερ.

Έναν αιφνιδιασμό που ήρθε, μάλιστα, σε μια στιγμή που, μετά από μαραθώνιες και πολυήμερες διαπραγματεύσεις, η ΕΕ εμφάνιζε για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι τότε η ΕΕ ζητούσε επίμονα από την Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος, να συνομολογήσει δηλαδή σε μέτρα λιτότητας, ενώ η ίδια απέφευγε να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για επαρκή χρηματοδότηση της χώρας.

Παράλληλα, δεν έκρυψε την έκπληξή της στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015 μετά την απόφαση που είχε ληφθεί για ένα πακέτο μέτρο στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας το διάλογο που είχαν μεταξύ τους πίσω από τις κάμερες. 

Μέρκελ: Αλέξη δεν είπες τίποτα ακόμη. Σκοπεύεις να πάρεις το λόγο;

Τσίπρας: Όχι, ο Ντόναλντ έχει ήδη εξηγήσει τα πάντα.

Μέρκελ: Τι σκοπεύεις να κάνεις;

Τσίπρας: Θα πάρω το αεροπλάνο για Αθήνα και θα συσκεφθώ με το υπουργικό μου συμβούλιο. 

Η απάντηση, όπως περιγράφει στο βιβλίο της η Άνγκελα Μέρκελ, την έκανε να μείνει με το στόμα ανοιχτό. 

Μέρκελ: Και τι φαντάζεσαι ότι θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις; 

Τσίπρας: Δεν ξέρω.

Μέρκελ: Πότε θα ξέρεις;

Τσίπρας: Αυτό θα στο πω σήμερα το βράδυ.  

Σε δεύτερο διάλογο που είχαν μεταξύ τους και μετά το διάγγελμα που απεύθυνε ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει την τότε Γερμανίδα Καγκελάριο πως δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση για το νέο πακέτο μέτρων. 

Μέκρελ: Ποια η στάση της κυβέρνησής σου;

Τσίπρας: Όχι. 

 

Οι ιστορίες σεξισμού και το μασάζ από τον Τζορτζ Μπους

Απίστευτο σεξισμό αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της πως βίωσε η Άνγκελα Μέρκελ ακόμη και όταν ήταν η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης. Στο βιβλίο της η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας περιγράφει και ένα μασάζ που της έκανε στη σύνοδο κορυφής της G8 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Όπως αποκαλύπτει η Άνγκελα Μέρκελ στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά της με τον τίτλο «Ελευθερία», που κυκλοφόρησαν την Τρίτη (26.11.2024), αντιμετώπισε σεξισμό κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Η αυτοβιογραφία της πλέον ισχυρής πολιτικού της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία, περιγράφει λεπτομερώς τη γέννησή της στην Ανατολική Γερμανία και την άνοδό της στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, ενώ αποκαλύπτει τις διάφορες συναντήσεις της με βασιλείς και παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της έκπληξης που της έκανε ο Τζορτζ Μπους με ένα… μασάζ στη σύνοδο κορυφής της G8 (σ.σ. ήταν ακόμα μέλος και η Ρωσία) το 2006.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλύπτει, επίσης, πως δεχόταν συνεχή σχόλια για την προσέγγισή της στη μόδα, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής της ενδυμασίας και του στυλ των μαλλιών της.

Η 70χρονη σήμερα πολιτικός, η οποία διετέλεσε καγκελάριος για 16 χρόνια και 16 ημέρες, λέει πως γνώριζε, ιδίως στην πατρίδα της, τα αστεία που κυκλοφορούσαν, όπως «Τι κάνει η Μέρκελ με τα παλιά της ρούχα; Τα φοράει», όσο ήταν στο κορυφαίο αξίωμα της Γερμανίας.

Σε ένα κεφάλαιο αφηγείται πώς μία γυναίκα φωτογράφος «έπεσε» κάποτε στο πάτωμα για να προσπαθήσει να τραβήξει φωτογραφίες από τα «στραβά» παπούτσια της, αλλού, συζητά για τα φαρδιά της παντελόνια, αλλά και για το πώς εγκατέλειψε σχεδόν εντελώς τις φούστες και τα φορέματα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας.

Τα σχόλια με βάση το φύλο που ενόχλησαν την Άνγκελα Μέρκελ ήταν τα αστεία για τα μαλλιά της και οι συχνές παρατηρήσεις για το χρώμα και το στυλ των ρούχων της, συμπεριλαμβανομένης της προτίμησής της για τις ζακέτες και τις φούστες.

Πιστή στην πρακτική επαγγελματική ενδυμασία, άρχισε για πρώτη φορά να φοράει κοστούμια με παντελόνι αφού έσπασε το πόδι της και φοβήθηκε ότι μία φούστα θα την άφηνε εκτεθειμένη στη δημόσια θέα, ενώ παρέμεινε εξίσου αφοσιωμένη στα αυστηρά ρούχα αναψυχής και στον ελεύθερο χρόνο της.

 

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version