Παρασκευή, 27 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Η… ανθρώπινη πλευρά της Ουγγαρίας: Εστιατόρια σερβίρουν φαγητά από τις χώρες καταγωγής προσφύγων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μία ομάδα εστιατορίων στη Βουδαπέστη έχει βρει έναν γευστικό τρόπο για να αντιταχθεί στην ουγγρική επιθετική στάση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης – σερβίροντας εύγευστα πιάτα από τη Συρία και από άλλες χώρες καταγωγής πολλών από τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στους μετανάστες που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν. Η ανέγερση ενός φράκτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.
Όμως οι Ούγγροι φημίζονται επίσης για την αγάπη τους στο καλό φαγητό – και η πρωτοβουλία των εστιατορίων έχει σκοπό να προβάλει μια πιο οικεία, ανθρώπινη πλευρά των πολιτισμών που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι συρρέουν τώρα στην Ευρώπη αφήνουν πίσω τους.

«Όταν μπορούμε να δούμε διάφορες όψεις από τις ζωές των ανθρώπων ή δοκιμάζουμε τα πιάτα που θα έτρωγαν αν βρίσκονταν ακόμη στα σπίτια τους, τότε ίσως μπορούν να πέσουν τα τείχη που οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους», δήλωσε η Χάνα Μάικς, συντονίστρια της γαστριμαργικής πρωτοβουλίας που οργάνωσε το ίδρυμα Artemisszio.
Το επταήμερο «φεστιβάλ γαστρονομίας», υπό τον τίτλο «boRDER-Gastrofest με έναν άλλο τρόπο», δίνει επίσης πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στις τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες –τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Ερυθραία– και παρουσιάζει σύντομες συνεντεύξεις με μετανάστες που ζουν στην Ουγγαρία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε