Σάββατο, 17 Αυγ.
31oC Αθήνα

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ και πώς θα επηρεάσει τη μάχη των αμερικανικών εκλογών

Η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ και πώς θα επηρεάσει τη μάχη των αμερικανικών εκλογών
Reuters

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα (15.07.2024) ως ένας ήρωας ανακατεύει την «τράπουλα» της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024.

Πάνω από 24 ώρες μετά, η απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου (13.07.2024) σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα «συγκλονιστικό εθνικό τραύμα», σύμφωνα με ανάλυση του CNN.

«Ένας πρώην πρόεδρος πυροβολήθηκε, ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε ενώ απλώς ασκούσε την ελευθερία του να υποστηρίξει τον υποψήφιο της επιλογής του. Δεν μπορούμε – δεν πρέπει – να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν, καλώντας σε ηρεμία και σε ενότητα το πολωμένο έθνος σε ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο το βράδυ της Κυριακής.

Ο πρόεδρος θρήνησε τον Κόρεϊ Κομπερατόρε, πυροσβέστη και πατέρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη συγκέντρωση του Τραμπ προστατεύοντας την οικογένειά του και προστέθηκε στον στοιχειωμένο κατάλογο των Αμερικανών που χάθηκαν από την πολιτική βία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικάνος, προσχώρησε στις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, δηλώνοντας στο CNN:

«Είναι μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της χώρας. Είναι μια επικίνδυνη στιγμή. Και έχουμε προτείνει σε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους, από τον πρόεδρο και κάτω, να προσπαθήσουν πραγματικά να συσπειρώσουν τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο μήνυμα. Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία».

Ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί ο Τράμπ την απόπειρα δολοφονίας του αποτυπώθηκε στην πρώτη του δήλωση μετά το σοκαριστικό γεγονός που σόκαρε τους πάντες.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να ενώσω ολόκληρη τη χώρα, ακόμη κι ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Examiner.

Οι συγκλονιστικές δύο εβδομάδες από το προεδρικό ντιμπέιτ του CNN έχουν επαναπροσδιορίσει μια κούρσα που, παρά τις ιδιορρυθμίες της, ήταν μια σχετικά σταθερή τριβή μεταξύ δύο υποψηφίων, κανέναν από τους οποίους δεν ήθελε πραγματικά το κοινό.

Όμως, τόσο ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθούν να οικοδομήσουν μια στρατηγική, με την οποία θα μπορούν να απορροφήσουν τους πολιτικούς κραδασμούς.

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ο Τραμπ για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου

Τα πρώτα συμπεράσματα για το πώς επέδρασε η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου, αναμένεται να βγουν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ θα εμφανιστεί σε ένα συνέδριο μπροστά σε πολλούς οπαδούς του που τον έβλεπαν ήδη με σχεδόν σαν θεό και υπεράνθρωπο, έχοντας πια γλιτώσει από τη σφαίρα ενός επίδοξου δολοφόνου για να διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Τα τρομερά γεγονότα του Σαββατοκύριακου θα ενισχύσουν τον έλεγχό του πάνω στο κόμμα του. Και οι δημοσκόποι θα παρακολουθούν για να δουν αν η συμπάθεια για ό,τι συνέβη θα διογκώσει το ήδη διευρυνόμενο προβάδισμά του στις πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όμως, παρά το σοκ των τελευταίων ημερών, η πολιτική θα γεμίζει πάντα ένα κενό – ειδικά μετά από μια πολιτική τραγωδία. Η εικόνα του Τραμπ με αίματα να έχουν γεμίσει το πρόσωπό του και μια σφιγμένη γροθιά, ενώ οι Μυστικές Υπηρεσίες τον φυγαδεύουν ήταν μια χειρονομία που πιθανότατα θα καθορίσει την καριέρα και τη ζωή του.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», είπε ο Τραμπ στη New York Post. «Έχουν δίκιο και δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική εικόνα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, πέρασε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μαχόμενος να σώσει το δικό του χρίσμα, αφού η πανωλεθρία του στο ντιμπέιτ στην Ατλάντα αποκάλυψε τους αγώνες του 81χρονου με την ηλικία και εξαπέλυσε πανικό μεταξύ των Δημοκρατικών ότι θα παραδώσει στον Τραμπ τον Λευκό Οίκο και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το μονοπώλιο της εξουσίας στην Ουάσινγκτον.

Ο σάλος για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ μπορεί να αναστείλει προς το παρόν την εσωκομματική εξέγερση κατά του Μπάιντεν, ειδικά καθώς αναλαμβάνει τον ρόλο του ως ηγέτης ενός έθνους που βρίσκεται σε ξαφνική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα είναι βέβαιο ενόψει τον αμερικανικών εκλογών. Σε ένα έθνος που ήταν ήδη βαθιά διχασμένο, η πολιτική επιρροή του Τραμπ, αλλά και του Μπάιντεν είναι πιθανότατα κλειδωμένη. Κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι σε μια «χούφτα» πολιτείες είναι εκείνες που κρατούν τη μοίρα του Λευκού Οίκου – και το μέλλον του έθνους στα χέρια τους.

Οι δυο επιλογές του Τράμπ

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Μιλγουόκι στην κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν, αναμένεται μετά βεβαιότητας να αναδείξει επίσημα τον Τράμπ υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Ο πρώην πρόεδρος είπε στους υποστηρικτές του στο Truth Social την Κυριακή ότι σχεδίαζε να καθυστερήσει το ταξίδι του δύο ημέρες «αλλά τελικά αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν «σκοπευτή» ή έναν επίδοξο δολοφόνο να με αναγκάσει να αλλάξω τον προγραμματισμό μου».

Ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή. Θα μπορούσε να ερμηνεύσει την απόπειρα δολοφονίας ως καταλύτη για μια λιγότερο εμπρηστική ρητορική. Μια τέτοια στροφή στη στρατηγική του θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση σε μια εποχή που πολλοί Αμερικανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται. Ωστόσο, με την συμπεριφορά που είχε στο παρελθόν δύσκολα θα κάνει τους ψηφοφόρους του να τον πιστέψουν.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να εντάξει την απόπειρα δολοφονίας στους ισχυρισμούς του για προσωπική δίωξη από μια άμορφη «αριστερά» που επιδιώκει να συντρίψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, να τερματίσει την ελευθερία του μέσω των δικαστηρίων και ακόμη και να του αφαιρέσει τη ζωή.

Βέβαια, τα κίνητρα του μοναχικού 20χρονου ένοπλου που έβαλε στόχο τον Τραμπ είναι μέχρι στιγμής ασαφή καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Εάν ο Τραμπ διαχειριστεί την απόπειρα σε βάρος του ως μια ευκαιρία για «εκδίκηση», η τρέχουσα πολιτική κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά.

Πάντως, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί εξέδωσαν εκκλήσεις για ηρεμία μετά την ένοπλη επίθεση- όπως και οι Δημοκρατικοί.

Η πολιτική πρόκληση του Μπάιντεν 

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα μια από τις πιο περίπλοκες δοκιμασίες. Από τη μία στηρίζει το καθήκον του να προστατεύει τον πολιτικό λόγο -ακόμη και αυτόν ενός αντιπάλου- και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις προφανείς παραλείψεις των Μυστικών Υπηρεσιών στην επίθεση. Από την άλλη προσπαθεί να αναζωογονήσει τη δική του πολιτική τύχη δείχνοντας προεδρικός, ενώ εξακολουθεί να τα βάζει με τον Τραμπ.

Η ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, αν και συγκινητική, σημαδεύτηκε από αρκετές από τις λεκτικές αστοχίες που ο Τραμπ έχει χλευάσει ανελέητα και που μετά το ολέθριο ντιμπέιτ κλάθε του δημόσια εκδήλωση έχει μετατραπεί σε μια βασανιστική εξέταση των ικανοτήτων του.

Ο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος τώρα με την δύσκολη απόφαση για το πότε θα επιστρέψει στην επίθεση εναντίον του Τραμπ – η οποία μπορεί να εξαρτηθεί από τον τόνο που θα υιοθετήσει ο αντίπαλός του.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οβάλ Γραφείο έδωσε διακριτικά το μήνυμα ότι δεν θα μειώσει τις προειδοποιήσεις του ότι ο προκάτοχός του και πιθανός διάδοχός του αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες που καθορίζουν την ψυχή της Αμερικής.

Το έκανε αυτό αναφέροντας διάφορα γεγονότα στα οποία εμπλέκονται ο Τραμπ, οι υποστηρικτές του ή ακροδεξιές ομάδες – αναφέροντας «μέλη του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων που στοχοποιήθηκαν και πυροβολήθηκαν, ή έναν βίαιο όχλο που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ή μια βίαιη επίθεση στη σύζυγο της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ή … εκφοβισμό εκλογικών αξιωματούχων, ή το σχέδιο απαγωγής ενός εν ενεργεία κυβερνήτη (της Δημοκρατικής του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ) ή μια απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ».

«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία, για οποιαδήποτε βία ποτέ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τα συναισθήματά του συμμερίζονται πολλοί. Αλλά η πικρή εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να μην είναι ο τελευταίος πρόεδρος που θα το πει, καταλήγει στην ανάλυσή του το CNN.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις