Site icon NewsIT

Η Αυστραλία αποζημιώνει με 555 εκατ. δολάρια την Γαλλία για το «άκυρο» στα υποβρύχια λόγω AUKUS

11.06.2022 | 08:10
Η Αυστραλία αποζημιώνει με 555 εκατ. δολάρια την Γαλλία για το «άκυρο» στα υποβρύχια λόγω AUKUS

epa09470856 Australian Prime Minister Scott Morrison attends a joint press conference via audio visual link (AVL) with Britain's Prime Minister Boris Johnson (unseen) and US President Joe Biden (on screen) from The Blue Room at Parliament House in Canberra, Australian Capital Territory, Australia, 16 September 2021. Australia, the United Kingdom and the United States agreed to the creation of a trilateral security partnership to be known as AUKUS. EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 555 εκατ. ευρώ για την επίμαχη απόφαση πέρυσι να ακυρωθεί συμφωνία για γαλλικά υποβρύχια λόγω της συμφωνίας AUKUS, μία κίνηση με την οποία η Καμπέρα ελπίζει να αποκατασταθεί η διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αυστραλία ακύρωσε πέρυσι μια παραγγελία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποβρύχια με τη γαλλική εταιρία Naval Group και αντ’ αυτού επέλεξε μια εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για πυρηνικά υποβρύχια, μέσα στη συμφωνία AUKUS.

Η κίνηση αυτή εξόργισε το Παρίσι και προκάλεσε πρωτοφανή διπλωματική κρίση.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε «σωστό και δίκαιο» διακανονισμό με την Naval Group.

Η περσινή ακύρωση της παραγγελίας από την Καμπέρα για ένα νέο στόλο συμβατικών υποβρυχίων με την Naval Group-που αποτιμήθηκε στα 40 δισ. δολάρια το 2016 και υπολογίζεται ότι κοστίζει πολύ περισσότερα σήμερα -έγινε αφού η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε τριμερή σύμπραξη ασφαλείας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το τριμερές σύμφωνο αφορούσε στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι ο διακανονισμός θα επιστρέψει στην Αυστραλία να προχωρήσει πιο πέρα στη σχέση της με τη Γαλλία.

«Δεδομένης της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή και διεθνώς, είναι σημαντικό η Αυστραλία κι η Γαλλία να ενωθούν και πάλι για να υπερασπιστούν τις κοινές μας αρχές και συμφέροντα», ανέφερε ο Αλμπανέζι σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι εταίροι τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Σεβόμαστε βαθιά τον ρόλο της Γαλλίας και την ενεργή παρουσία της στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», ανέφερε ο Αλμπανέζι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version