Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν, μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.
Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό, καθημερινά να μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο Βέρνερ Φάιμαν.
Η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου, δήλωσε απόψε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), πως σε περίπτωση που η Γερμανία αποδεχθεί την πρότασή του αυτή, η Αυστρία θα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της μόνον σε πρόσφυγες, οι οποίοι, είτε θα θέλουν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, είτε θα έχουν ένα έγγραφο των γερμανικών αρχών για τη διέλευσή τους.
Στην ίδια κατεύθυνση με τις αιτιάσεις αυτές του Βέρνερ Φάιμαν απέναντι στη Γερμανία, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις στη Βιέννη, του Αυστριακού υπουργού Καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγιερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών.
Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός καγκελαρίας τόνιζε πως, εάν η Γερμανία συνεχίζει να θέλει να υποδέχεται συντεταγμένα πρόσφυγες, θα πρέπει, είτε να παραλαμβάνει τους ανθρώπους στην Ελλάδα, είτε να τους εκδίδει μία άδεια (βίζα) διέλευσης – αυτό όμως θα μπορεί να ισχύει για πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν στα hotspots.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, με μία άδεια διέλευσης την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα ελάμβαναν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα ώστε η διέλευση των προσφύγων να είναι καλύτερα ελεγχόμενη, νομικά ασφαλέστερη και να γίνεται ταχύτερα.
Κατά την άποψη του κ. Όστερμάγιερ, μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιπαλέψει κανείς την έλξη της παράτυπης μετανάστευσης και τη μεταφορά μέσω διακινητών, ενώ και τα hotspots θα μπορούν να λειτουργήσουν, μόνον όταν θα είναι σαφές στους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία, πως ο δρόμος για εκεί είναι εφικτός αποκλειστικά και μόνον μέσα από μία συντεταγμένη καταγραφή και κατανομή.
Την πρόταση αυτή ο υπουργός καγκελαρίας είχε παρουσιάσει ως ένα είδος ενδιάμεσης λύσης στο Προσφυγικό, δεδομένης της εκρηκτικής κατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη μία ευρωπαϊκή λύση, και η μετακίνηση προσφύγων απορρίπτεται σαφώς από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ