Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει εκ νέου μια αποστολή που είχε αναπτύξει στο παρελθόν στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να συμβάλει στη σταθεροποίηση του Παλαιστινιακού θύλακα έπειτα από έναν μήνα και πλέον αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Στις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλωσόρισαν την κήρυξη της εκεχειρίας στη Γάζα και ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου την Αποστολή Συνοριακής Αρωγής της ΕΕ για το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα (EUBAM Rafah) και την επέκταση της εντολής της.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει έναν πιθανό διεθνή μηχανισμό, ο οποίος θα έχει εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επανενεργοποίηση και την ενδεχόμενη επέκταση της κλίμακας και της εντολής της αποστολής EUBAM», ανέφερε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η EUBAM είχε αρχίσει να επιτηρεί το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, που αποτελεί τη βασική θύρα εισόδου και εξόδου για το 1,8 εκατ. κατοίκους της Γάζας, το 2005, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του Ισραήλ μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του και ενός αριθμού εποίκων από τον θύλακα.
Όμως η αποστολή ανεστάλη έπειτα από δύο χρόνια, όταν η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο του παραθαλάσσιου θύλακα και εξεδίωξε τα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής.
Για να συμβάλλουν στην επανενεργοποίηση της αποστολής, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ανέφεραν επίσης ότι υποστηρίζουν την έναρξη ενός προγράμματος εκπαίδευσης τελωνειακών υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής και στελεχών της αστυνομίας ώστε να αναπτυχθούν στη Γάζα.
Η Αίγυπτος, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη της συμφωνίας του 2005, έχει κλείσει επανειλημμένα το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα το τελευταίο έτος, εντείνοντας σημαντικά την πίεση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, που είναι ήδη αντιμέτωποι με έναν ασφυκτικό χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό από το Ισραήλ.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε εξάλλου στο ενδεχόμενο να οργανωθεί μια διεθνής σύνοδος δωρητών, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους της ανοικοδόμησης της Γάζας μετά τη σύγκρουση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ελλάδα παρέχει νοσοκομεία για τραυματίες από τη Γάζα
Βενιζέλος: Έτοιμα τα ελληνικά νοσοκομεία να υποδεχθούν παιδιά από τη Γάζα
Πάνω από 600 οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι τον τελευταίο μήνα
Η Γάζα εκτόξευσε ρουκέτα σπάζοντας την εκεχειρία με το Ισραήλ – Διαψεύδει η Χαμάς