Τα νέα δεδομένα στην Συρία μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τις δυνάμεις ανταρτών και μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής Σύρων προσφύγων στην χώρα τους, με την ΕΕ να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Το ζήτημα αυτό τέθηκε επί τάπητος στην συνάντηση που είχε σήμερα (17.12.2024) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, με την ατζέντα να περιλαμβάνει επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι χώρα κλειδί στη Συρία, ενώ τόνισε ότι συμφωνεί με την Κομισιόν σχετικά με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση στη Συρία χωρίς αποκλεισμούς.
Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε παράλληλα, την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «ο συριακός λαός δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βαρύ φορτίο» της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και επανέλαβε τις τουρκικές αντιρρήσεις στην παρουσία στη βορειοανατολική Συρία της κουρδικής παράταξης PYD και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες η Άγκυρα συνδέει με την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ και την τρομοκρατία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η Συρία δεν πρέπει να είναι κόμβος τρομοκρατίας» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος για το Ισλαμικό Κράτος και το PKK». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα, ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έχει νικήσει και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις στο πεδίο», υποστήριξε.
Ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά του στην περιοχή» και επανέλαβε ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία. «Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζονται ισχυρότερες και πιο θεσμοθετημένες σχέσεις από ποτέ. Ως υποψήφια χώρα, έχουμε αυτή τη βούληση. Τα κοινά μας συμφέροντα δεν πρέπει να μένουν όμηροι της φαύλης ατζέντας ορισμένων μελών.
Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Προσβλέπω σε αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και θα επιταχύνουν τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων έως ότου επιτευχθεί η κατάργηση των θεωρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της Συρίας. Σημείωσε ότι η σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα είναι «τόσο πλούσια όσο και πολύπλοκη». Όπως είπε, «οι οικονομικές μας σχέσεις είναι πολύ πιο ισχυρές. Το εμπόριο μας έφτασε τα 206 δισεκατομμύρια δολάρια. Σκοπεύουμε να το προωθήσουμε και να το ενισχύσουμε».
The relationship is important.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 17, 2024
Our economic relationship is growing stronger every year.
And Türkiye remain a key partner on migration.
An extra €1 billion for 2024 is on its way to support Türkiye’s efforts to host Syrian refugees. pic.twitter.com/cr3Tfaz7l9
Ειδικά για τις εξελίξεις στη Συρία και την εκεί παρουσία της κουρδικής πολιτοφυλακής, ανέφερε πως πρέπει «να κατανοήσουμε τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια». Σε σχετική ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τουρκία πριν το τέλος του έτους για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους είναι υπαρκτός, δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό». Η ίδια είπε ακόμη ότι «τώρα πρέπει να εντείνουμε και να συνεχίσουμε την άμεση επαφή μας με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και τις άλλες ομάδες».