Κόσμος

Η ΕΕ εξετάζει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία

Εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα (15.02.2023) στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ενόψει της πρώτης επετείου από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Το νέο πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που θα συζητηθεί σήμερα (15.02.2023) από τους εκπροσώπους των χωρών-μελών, αναμένεται να αφορά πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος μετά την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία

«Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αριθμού πολιτικών και επικεφαλής του στρατού», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους προπαγανδιστές του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, διότι τα ψέματά τους δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα στη Ρωσία και το εξωτερικό», είχε προσθέσει.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον απαγορεύσεις σε εξαγωγές, αξίας μεγαλύτερης των 10 δισεκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα στερηθεί ακόμη περισσότερους πόρους η ρωσική στρατιωτική μηχανή και θα εξακολουθήσουμε να σείουμε τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας», είχε σημειώσει η φον ντε Λάιεν.

Έκτοτε η Κομισιόν έχει προτείνει οι χώρες της ΕΕ να αποκλείσουν τέσσερις ακόμη ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένων τωνAlfa-Bank, Tinkoff και Rosbank, από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT, δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Εξάλλου το καουτσούκ και η άσφαλτος θα προστεθούν στον κατάλογο με τα ρωσικά προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις, ενώ θα απαγορεύσει και την αραβική υπηρεσία του Russia Today στο έδαφός της, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Παράλληλα στον κατάλογο με τις κυρώσεις θα περιληφθούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι θερμοκάμερες, τα βαρέα οχήματα καθώς και το αλουμίνιο και ο χάλυβας που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς ή οικοδομικούς σκοπούς.

Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι να περιληφθούν στον κατάλογο με τις κυρώσεις όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή των ιρανικών drone που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα