Η συμφωνία της Βιένης υπεγράφη το 2015 και κινδυνεύει να καταρρεύσει από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε στις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επαναλαμβάνεται η έκκληση για «αποκλιμάκωση» στην Μέση Ανατολή.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποιεί ότι απηύθυνε την πρόσκληση προς τον Τζαβάντ Ζαρίφ, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, στην ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών με θέμα την προάσπιση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι κ.κ. Μπορέλ και Ζαρίφ αναφέρθηκαν «στην σημασία της προάσπισης της συμφωνίας της Βιένης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία παραμένει σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «επιβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του συντονιστή και να διαφυλάσσει την ενότητα των υπολοίπων πλευρών για την ενίσχυση της συμφωνίας και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές».
Η συμφωνία της Βιένης υπεγράφη το 2015 και κινδυνεύει να καταρρεύσει από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που βύθισαν σε σοβαρή ύφεση την ιρανική οικονομία.
Η συμφωνία, αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν την Γερμανία), προσέφερε χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, η οποία σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος.
Το Παρίσι κάλεσε χθες το Ιράν να διαφυλάξει την συμφωνία της Βιένης, παρά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ και πριν από πιθανή ανακοίνωση της Τεχεράνης για την επανάληψη απαγορευμένων από την συμφωνία δραστηριοτήτων του πυρηνικού της προγράμματος.
Όμως, κατά την γνώμη πολλών αναλυτών, η αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τορπίλισε οριστικά και την πυρηνική συμφωνία.