Κόσμος

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση «Αερογέφυρα» για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία – Στην Άγκυρα η Πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πραγματοποιήσει παρόμοια επιχείρηση και στον Λίβανο με αφορμή τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία και η ανάδειξη νέας προσωρινής κυβέρνησης από τις δυνάμεις των ανταρτών «έκλεισε» έναν κύκλο αιματηρών εμφύλιων συρράξεων από το 2011, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες και εκτοπισμένους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει δράση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (13.12.2024) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκτελέσει επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία, η οποία προβλέπει την δημιουργία αερογέφυρας για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον συριακό λαό.

Ειδικότερα, η νέα επιχείρηση ανθρωπιστικής αερογέφυρας θα αφορά όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Συρία, για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών προμηθειών, με την χρήση αεροπορικών μέσων για την μεταφορά τους, ενώ ακόμα προβλέπεται και η αύξηση της ανθρωπιστικής χρηματοδότησής της.

Στην Άγκυρα η Πρόεδρος της Κομισιόν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:  «Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ προσφέρει νέα ελπίδα στον συριακό λαό. Αλλά αυτή η στιγμή της αλλαγής εγκυμονεί κινδύνους και φέρνει δυσκολίες. Με την κατάσταση στο έδαφος τόσο ασταθή, η βοήθειά μας προς τον λαό της Συρίας είναι ολοένα και πιο σημαντική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε την ανθρωπιστική μας χρηματοδότηση για φέτος, σε περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης εγκαινιάζουμε μια ανθρωπιστική αεροπορική γέφυρα που μεταφέρει ζωτικής σημασίας προμήθειες, όπως τρόφιμα, φάρμακα και είδη καταφυγίου. Θα συζητήσω περαιτέρω την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Συρίας».

Πως θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση

Οι πτήσεις βοήθειας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ θα μεταφέρουν συνολικά 50 τόνους ιατρικών προμηθειών από τα αποθέματα της ΕΕ στο Ντουμπάι, που θα μεταφερθούν στα Άδανα, στην Τουρκία για διανομή στη Συρία τις επόμενες ημέρες.

Άλλοι 46 τόνοι υγειονομικών ειδών, εκπαίδευσης και στέγασης από άλλο απόθεμα της ΕΕ στη Δανία θα μεταφερθούν με φορτηγά στα ‘Άδανα και θα παρασχεθούν στη Unicef και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για διανομή στη Συρία.  Η Επιτροπή έχει επίσης κινητοποιήσει επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων στη Συρία, ανεβάζοντας τη συνολική ανθρωπιστική στήριξη σε 163 εκατομμύρια ευρώ το 2024.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ