Έναν πληθυσμό νευρώνων του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται οποτεδήποτε βλέπουμε εικόνες φαγητού και μόνο, ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη διαπίστωση όταν προβάλλονταν σχετικές εικόνες.
Πιο συγκεκριμένα, η εικόνα φαγητού όπως μιας πίτσας, ενός παγωτού ή μιας μπριζόλας δραστηριοποιεί ένα εξειδικευμένο μέρος του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου, το οποίο προκαλεί εντύπωση, αφού το φαγητό δεν αποτελεί «οπτικά ομοιογενή κατηγορία», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης Νάνσι Κανγουίσερ και την υπολογιστική νευροεπιστήμονα Μινάξι Κόσλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σε 10.000 εικόνες που είχαν προκύψει από λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI).
Εντοπίστηκαν, έτσι, στον οπτικό φλοιό τέσσερις ξεχωριστές ήδη γνωστές ομάδες νευρώνων που ανταποκρίνονται σε πρόσωπα, τοποθεσίες, σώματα και λέξεις, καθώς επίσης μια πέμπτη άγνωστη έως τώρα ομάδα που αντιδρά επιλεκτικά σε εικόνες φαγητού.
«Αρχικά προβληματιστήκαμε επειδή το φαγητό δεν είναι μια οπτικά ομοιογενής κατηγορία. Πράγματα όπως τα μήλα και τα ζυμαρικά είναι πολύ ανόμοια, παρόλα αυτά βρήκαμε έναν πληθυσμό νευρώνων που ανταποκρίνεται παρόμοια στα πιο διαφορετικά είδη φαγητού», ανέφερε η δρ Κόσλα.
Μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των ανθρώπων διαφέρουν ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις τους. Ήδη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, ο εγκέφαλος πολλών ανθρώπων αντιδρά ελαφρώς περισσότερο σε μαγειρεμένα φαγητά όπως η πίτσα από ό,τι στα φρούτα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ