Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές φαίνεται πως έχει «ανοίξει την όρεξη» στο Ισραήλ για απόλυτη κυριαρχία στη Δυτική Όχθη.
Υπουργοί της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ με δηλώσεις τους δείχνουν ανοικτά τις προθέσεις τους να καρπωθούν όσο το δυνατό περισσότερο οφέλη από την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η επανεκλογή Τραμπ παρέχει στο Ισραήλ μια «σημαντική ευκαιρία» να «εφαρμόσει ισραηλινή κυριαρχία στους οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», δήλωσε σήμερα ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, αναφερόμενος στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη με τις εβραϊκές τους ονομασίες.
Από την πλευρά του ο ακροδεξιός υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει μέσα στο 2025 την κυριαρχία του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι «σήμερα» ένα «ρεαλιστικό» σχέδιο
Ο Σμότριχ χαιρέτισε σήμερα (11/11/2024) σε συνέντευξη Τύπου τη νίκη του Τραμπ επί του Τζο Μπάιντεν, του οποίου η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός, «δυστυχώς επέλεξε να αναμειχθεί στην ισραηλινή δημοκρατία και προσωπικά να μην συνεργαστεί μαζί μου».
Η πρώτη προεδρική θητεία Τραμπ ( 2017-2021) ήταν θετική για το Ισραήλ, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την αναγνώριση της προσάρτησης από το Ισραήλ των Υψιπέδων Γκολάν και την απόφαση του Λευκού Οίκου να κηρύξει ότι οι οικισμοί του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη είναι σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο.
«Ήμασταν ένα βήμα μακριά από την εφαρμογή κυριαρχίας στους οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε», είπε ο Σμότριχ, αποκαλώντας το 2025 «το έτος της κυριαρχίας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».
Ο μόνος τρόπος για να αρθεί ο «κίνδυνος» ενός παλαιστινιακού κράτους «είναι η εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στους οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», συνέχισε ο ακροδεξιός υπουργός, αποκαλώντας μια τέτοια πορεία δράσης την κατάλληλη απάντηση στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους υπόλοιπους του τρομοκρατικού άξονα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Λίγο νωρίτερα, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γκίντεον Σάαρ, σημειώνοντας πως η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007, μετά την ισραηλινή αποχώρηση, και «δεν θέλουμε να συμβεί αυτό στην Ιουδαία και Σαμάρεια», χαρακτήρισε «σημαντικό» να υπενθυμίσει ότι αντίθετα από τον ΟΗΕ, το Ισραήλ θεωρεί ότι «η Ιουδαία και η Σαμάρεια δεν είναι κατεχόμενα, αλλά διαφιλονικούμενα εδάφη».
Αποκαλύπτοντας ότι έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εποικισμού του υπουργείου Άμυνας και της Πολιτικής Διοίκησης να αρχίσουν να προετοιμάζουν τις βάσεις για την εφαρμογή της κυριαρχίας, ο Σμότριχ τόνισε ότι «ενώ οι εχθροί του Ισραήλ είδαν την 7η Οκτωβρίου 2023 (σ.σ. ημέρα επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ) ως «το πρώτο βήμα για την καταστροφή του Ισραήλ… οι νεοναζί πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα στο έδαφος που θα τους αφαιρεθεί μια για πάντα τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».
Ο Σμότριχ ασκεί εποπτικό ρόλο στο υπουργείο Άμυνας για τους εποίκους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Αν και θα υπάρξουν επικρίσεις, οι Συμφωνίες του Αβραάμ αποδεικνύουν ότι όταν το Ισραήλ υπερασπίζεται το σωστό «στο τέλος λαμβάνει υποστήριξη και εκτίμηση από τις ΗΠΑ και τις γειτονικές αραβικές χώρες», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έδειξε θάρρος και αποφασιστικότητα και προσήλωση στις αποφάσεις του στην πρώτη θητεία, θα στηρίξει το κράτος του Ισραήλ σε αυτή την κίνηση», πρόσθεσε.
Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που προωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, επέτρεψαν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες όπως το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.