“Η ζωή μας δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Όμως (η έξοδος) στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια”, τόνισε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.
Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο απόψε τα μεσάνυχτα, τρία χρόνια αφότου η χώρα εντάχθηκε σε αυτό, χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει. Ο Κένι προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει να μειωθεί το εθνικό χρέος κατά 25% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.
Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από το 15,1% το 2012) και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2% το 2014. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη σοβαρά προβλήματα, όπως το βαθύ χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας, η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό των “κόκκινων” δανείων.
“Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά (…) Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κένι διευκρίνισε πάντως ότι μολονότι έχει εφαρμοστεί ήδη το 90% των απαιτούμενων περικοπών και των αυξήσεων στους φόρους, η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα από το 7% που είναι φέτος στο 3% έως το 2015. “Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ιρλανδία σπάει το γύψο του Μνημονίου, η Ελλάδα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Deutsche Bank υπερτριπλασιάζει τον αριθμό εργαζομένων της στην Ιρλανδία