Η Ελβετία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και δεν θα επιβάλει, προς το παρόν, κυρώσεις στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
Οι ελβετικές αρχές θα φροντίσουν πάντως να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα χρησιμοποιηθεί από τρίτους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις αυτές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν στο μέλλον μέτρα παρόμοια με αυτά των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον σε βάρος της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία και έχουν επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους αξιωματούχους με αφορμή την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα.
“Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ”, είπε ο πρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, εξηγώντας ότι η χώρα, τηρώντας στάση ουδετερότητας, διαθέτει μια νομική βάση για την εφαρμογή των εμπάργκο η οποία βασίζεται “στο διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της Ελβετίας”.
“Και σε αυτήν την περίπτωση (σ.σ. της Ρωσίας) το δίκαιο και τα συμφέροντα παίζουν το ρόλο τους (. . .) Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία”, πρόσθεσε.
Ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε ωστόσο ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί όσον αφορά τις μετακινήσεις ορισμένων Ρώσων αξιωματούχων σε ευρωπαϊκές χώρες θα εφαρμοστούν “αυτόματα” στην Ελβετία δεδομένου ότι η χώρα του είναι μέλος του Χώρου Σένγκεν.
Η Ελβετία καταδίκασε επίσης την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς εκτιμά ότι δεν υπήρχαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο, ώστε να δικαιολογείται το δικαίωμα της περιοχής στην απόσχιση.
Μολονότι οι ελβετικές αρχές δηλώνουν ότι δεν θα υιοθετήσουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία έχουν λάβει μέτρα, όπως το “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του ενώ, πιο πρόσφατα, αποφάσισαν να μην εγκρίνουν πλέον τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς τη Ρωσία και να ακυρώσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ρώσων στρατιωτικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Σόιμπλε απειλεί με εμπορικές κυρώσεις τη Μόσχα
Πολύ σκληρά θα απαντήσει η Ρωσία στις κυρώσεις, αλλά έχει πρόβλημα με τον δανεισμό
Με «κυρώσεις» απειλεί η Μόσχα τη Λευκωσία σε Κυπριακό και οικονομία