Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την τουρκική απόπειρα αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις τουρκικές δηλώσεις για το ψευδοκράτος σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της «τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας» στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία για το ψευδοκράτος «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών».

O Στάνο προσέθεσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στo Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» .

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο και στον αυτισμό: Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα βρει την αιτία μέχρι τον Σεπτέμβριο
«Κάτι τεχνητό το προκαλεί» εκτίμησε ο Τραμπ - Ο Κένεντι υποστηρίζει εδώ και καιρό τη θεωρία, που έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ότι ο αυτισμός συνδέεται με το εμβόλιο κατά της ιλαράς
Ο Τραμπ και ο Κένεντι
Ο δημοσιογράφος Matthew Boyle προβλέπει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία «δια χειρός» Τραμπ και προτείνει στην ΕΕ να ενώσει δυνάμεις με τις ΗΠΑ
Ο ίδιος έχει στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπουργούς του - «Χωρίς αμφιβολία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CCP) είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο» σημείωσε
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο CEO της Siemens Ισπανίας, η σύζυγός του και τα 3 παιδιά τους νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου στον Χάντσον - Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Νεκρός και ο χειριστής του ελικοπτέρου - Μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποκόλληση του έλικα - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας
Μία οικογένεια φωτογραφίζεται έξω από ένα ελικόπτερο
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες