Εικόνες που θα έπρεπε να μας κάνουν να ντρεπόμαστε κάθε φορά που βγαίνει από τα χείλη των Ευρωπαίων πολιτικών η λέξη “αλληλεγγύη”. Και ακόμη περισσότερο όταν εκστομίζεται η φράση “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”. Γιατί οι εικόνες στα σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτόματα, καταργούν κάθε έννοια της συγκεκριμένης λέξης.
Δυστυχώς η Ευρώπη μόνο αλληλεγγύη δεν δείχνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που με κίνδυνο της ζωής τους, αφήνουν τις πατρίδες τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Η Ευρώπη, που κάποτε ήταν διχασμένη, δεν έμαθε. Και τώρα, υψώνει ξανά τείχη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί να υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα, όπως οι τρεις γιαγιάδες στη Λέσβο που ταΐζουν με ένα μπιμπερό ένα προσφυγόπουλο, όπως Γερμανοί που δίνουν φαγητό και κουβέρτες για να μπορέσουν να ζεσταθούν, όμως δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας. Γιατί ο κανόνας της Ευρώπης, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως αντάλλαγμα στο παζάρι με την Τουρκία, είναι η εικόνα στα σύνορα της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας. Εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται, αφήνονται στο κρύο και στη βροχή, με μοναδικό προστατευτικό μερικά νάιλον, και παρακαλούν να τους αφήσουν να περάσουν για να φτάσουν ως τη Γερμανία.
Στην Ελλάδα καθημερινά φτάνουν βάρκες από την Τουρκία με πρόσφυγες. Όπως στη Λέσβο, όπου ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Μπεχράκη “αιχμαλώτισε” την άφιξη ανθρώπων από το Αφγανιστάν. Ανθρώπων που μόλις πάτησαν το πόδι τους στη στεριά, κατέρρευσαν από την εξάντληση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα σύνορα της Σερβίας με την Κροατία, αγανακτισμένοι και εξαντλημένοι πρόσφυγες στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και οι συγκρούσεις δεν άργησαν να γίνουν και με άνδρες της αστυνομίας. Οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί και κρατούνται “όμηροι” μετά την απόφαση των κροατικών αρχών να υψώσουν φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία για να ελέγξουν τη μεταναστευτική ροή.
Scuffles break out among migrants and refugees on Serbian border
Scuffles broke out among migrants and refugees and then with the police, as they prevented them from continuing their journey into Western Europe.Hundreds of migrants and refugees have been left waiting in the mud on the border between Serbia and Croatia after Croatian police put up a fence to control the influx.
Posted by Channel 4 News on Monday, 19 October 2015
“Ανοίξτε την πύλη, ανοίξτε την πύλη!” φώναζαν χιλιάδες πρόσφυγες, παγωμένοι και κουρασμένοι από την κρύα νύχτα που πέρασαν στα σύνορα, ενώ την ίδια ώρα έως και 2.000 πέρασαν τη νύχτα σε τρένο στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας, καθώς η δεύτερη προσπαθεί να επιβάλει όρια στο κύμα των προσφύγων που θέλει να συνεχίσει το ταξίδι προς τη δυτική Ευρώπη.
Τη διέλευση των προσφύγων που διαμαρτύρονταν στα σερβο-κροατικά σύνορα απαγορεύει η αστυνομία της Κροατίας, όπου οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι πλήρεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters. Στην σερβική πλευρά των συνόρων με την Κροατία δεν υπάρχει εμφανής αστυνομική παρουσία για να βοηθάει στη διατήρηση της τάξης, πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στη Σερβία, όπου έχουν εγκλωβιστεί λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να συνεχίσουν το ταξίδι τους πιο δυτικά στην Ευρώπη, και προειδοποίησε για ελλείψεις στη βοήθεια που τους παρέχεται.
Την ίδια ώρα στη δυτική Κροατία, έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα σε ένα τρένο που έχει εγκλωβιστεί κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία, η οποία αρνείται την είσοδό του στο έδαφός της. Η σλοβενική αστυνομία έθεσε σε ισχύ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (19.10.2015) αυστηρά μέτρα προστασίας των συνόρων λόγω της μαζικής άφιξης προσφύγων από την Κροατία.
Τρένο, στο οποίο επέβαιναν 1.800 πρόσφυγες, ξεκίνησε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα από την πόλη Τσάκοβετς στη βόρεια Κροατία με προορισμό τη σλοβενική πόλη Σρέντιστσε ομπ Ντράβι, αλλά δεν επιτράπηκε η είσοδός του στη Σλοβενία.
Οι πρόσφυγες κατέβηκαν από το τρένο και πεζοί συνέχισαν το ταξίδι προς τα σύνορα της Σλοβενίας, αλλά Σλοβένοι αστυνομικοί με σκύλους δεν τους άφησαν να περάσουν στη χώρα. Το τρένο παραμένει ακινητοποιημένο στον τελευταίο σταθμό στην Κροατία, στο Ματίνετς, επειδή δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ κροατικών και σλοβενικών αρχών για την είσοδο του στη Σλοβενία.
Παρ’ ότι στους πρόσφυγες προτάθηκε να ζητήσουν άσυλο και να παραμείνουν στην Κροατία, όλοι συνέχισαν το ταξίδι περπατώντας παράλληλα στη σιδηροδρομική γραμμή. Όταν έφτασαν στα σλοβενικά σύνορα αντίκρισαν μεταλλική περίφραξη και τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στη Σλοβενία.
Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο να επιτραπεί η διέλευση 150 προσφύγων από τις πιο ευάλωτες ομάδες, με το σκεπτικό ότι αυτό θα οδηγούσε σε χωρισμό οικογενειών. Στις 4.30 το πρωί τελικά εισήλθαν στη Σλοβενία 150 γυναίκες και παιδιά. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες περιμένουν ώρες στη βροχή και στο κρύο για να εισέλθουν στη Σλοβενία.
Σε άλλη συνοριακή διάβαση, στο Μπρέζιτσε 300 πρόσφυγες που επέβαιναν σε έξι λεωφορεία κατάφεραν να περάσουν σε σλοβενικό έδαφος σήμερα το πρωί, παρ’ ότι η Σλοβενία ενημέρωσε την Κροατία ότι προσωρινά δεν μπορεί να δέχεται μετανάστες.
Όλα αυτά ενώ την περασμένη Παρασκευή (16.10.2015) η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις ακροδεξιές θέσεις της κυβέρνησής της. Η δε Σλοβενία έχει επιβάλει ημερήσιο όριο περίπου 2.500 προσφύγων, λέγοντας ότι θα δέχεται μόνον όσους μπορούν να περάσουν στην Αυστρία.
Στην ΠΓΔΜ, 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα σε ένα 24ωρο ανάμεσα από τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters