Κόσμος

«Η Ευρώπη χρειάζεται ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία όπως το 1998 – 1999 στη Σερβία» λέει ο πρόεδρος της Φινλανδίας

Η Ευρώπη τρέχει να καταστρώσει κάποιο σχέδιο για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία

Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή (16.02.2025), μετά τον αποκλεισμό της Ευρώπης από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ως εταίρου στις συνομιλίες τερματισμού του πολέμου.

«Η Ευρώπη δεν θα έχει μία θέση στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία», ξεκαθάρισε ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, μετά την αποστολή από την Ουάσινγκτον ενός ερωτηματολογίου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το οποίο τις ρωτούσε τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

Σε «απάντηση», ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θα είναι πιθανόν ο οικοδεσπότης μίας έκτακτης συνόδου του Ευρωπαίων ηγετών, περιλαμβανομένης της Βρετανίας.

Αυτή θα έχει σκοπό να εξετάσει τι είδους άμεση βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Ουκρανία, ποιον συγκεκριμένο ρόλο μπορεί να παίξει η Ευρώπη στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο καθώς και πώς θα ενισχυθεί η συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ωστόσο, δεκάδες παρόμοιες σύνοδοι κορυφής έχουν δείξει μία Ευρώπη που αμφιταλαντεύεται, είναι μερικές φορές διχασμένη και πολιτικά αδύναμη και… τρέχει να καταστρώσει κάποιο συνεκτικό σχέδιο για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

«Αν μπορώ απλώς να ρίξω χαλαρά μία ιδέα, αν υπάρξει ένα διαπραγματευτικό τραπέζι, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στη διπλωματία που βοήθησε στον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής της Σερβίας το 1998 – 1999 απέναντι στη νότια επαρχία της, οδηγώντας τελικά στη δημιουργία του κράτους του Κοσόβου.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο όπως (ήταν) ο Μάρτι Αχτισάαρι (στο Κόσοβο), και στη συνέχεια έναν αναπληρωτή απεσταλμένο που θα είναι στο επίπεδο του…. Κέλογκ… και με αυτή την έννοια, να έχουμε έναν ρόλο», είπε.

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ – Ευρώπης;

Ο Τραμπ κατέλαβε εξαπίνης τους Ευρωπαίους συμμάχους του την προηγούμενη εβδομάδα με το τηλεφώνημά του στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν – οι δυνάμεις του οποίου ξεκίνησαν πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια – χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως μαζί τους ή με το Κίεβο και ανακοινώνοντας άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η κυβέρνησή του τους προκάλεσε, επίσης, απόγνωση έπειτα από ωμά σχόλια σχετικά με την προσέγγισή της στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου στις δημοκρατίες της Ευρώπης και τις αξίες της.

«Αυτό που δεν είχαμε στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια ήταν μία προσωπικότητα που θα χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλους, που θα λαμβάνεται υπόψη στη Μόσχα, θα λαμβάνεται υπόψη στο Κίεβο, και θα έχει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε άλλους ηγέτες, περιλαμβανομένου του παγκόσμιου Νότου, που θα μπορούσε να έχει την εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Χρειαζόμαστε την υψηλή ορατότητα κάποιου ισχυρού, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία», τόνισε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Αυστριακές αρχές απέτρεψαν ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης - Συνελήφθη 14χρονος τουρκικής καταγωγής
Ο 14χρονος συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελίας της Βιέννης, ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα ή εγκληματική οργάνωση
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βιέννης
Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης σε Γαλλικό καθολικό σχολείο οδηγεί στην έκτη πρόταση μομφής κατά Μπαϊρού
Το Notre Dame de Bétharram, στο οποίο φοίτησαν κάποια από τα παιδιά του Μπαϊρού, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για βίαιες σωματικές τιμωρίες για σωφρονισμό και σεξουαλικές επιθέσεις
Ο Φρανσουά Μπαϊρού