Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπο για εξοικονόμηση ενέργειας: «Πλυντήριο όταν έχει γεμίσει με ρούχα» και «γρήγορο ντους»

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπο για εξοικονόμηση ενέργειας: «Πλυντήριο όταν έχει γεμίσει με ρούχα» και «γρήγορο ντους»

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα και οι κυβερνήσεις των χωρών ψάχνουν τρόπο για εξοικονόμηση ενέργειας μετά την ολική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και η Ιταλία προσπαθεί να λάβει μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τον χειμώνα με όσο γίνεται λιγότερες αρνητικές συνέπειες.

Μετά τις οδηγίες του υπουργείου περιβαλλοντικής μετάβασης, για μείωση κατά έναν βαθμό της θερμοκρασίας των καλοριφέρ, αποσαφηνίστηκε ότι φέτος στις βιομηχανίες η θερμοκρασία των καλοριφέρ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 17 βαθμούς και στα σπίτια τους 19. Όπως συνέβη έως τώρα και με τα κλιματιστικά, όμως, θα υπάρξει, «ανοχή» για παρεκκλίσεις μέχρι και δύο βαθμών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ντράγκι πρόκειται να δώσει και χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, μεταξύ των κυριότερων θα είναι το να βάζουν πλυντήριο μόνον όταν έχει γεμίσει με ρούχα, να βγάζουν από την πρίζα τις οικιακές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν και να μην σπαταλούν άσκοπα χρόνο κάτω από το ντους.

Όσο για το μαγείρεμα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα συμβουλεύσει τους πολίτες να κατεβάζουν τη φωτιά μόλις βράσει το νερό για τα μακαρόνια και να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τη χρήση του φούρνου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του ομίλου Μπερλουσκόνι, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία οικονομική κάλυψη για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία φέρονται να αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να προστεθούν στο πακέτο μέτρων άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τις εισπράξεις φόρων του Αυγούστου.

Η Ελλάδα ανακοινώνει μέσα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Όσον αφορά την Ελλάδα τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο θα παρουσιαστούν αύριο Τετάρτη στις 10:00 το πρωί στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε εφαρμογή τα μέτρα στην Γερμανία

Στην Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα. Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις