Κυριακή, 17 Νοε.
13oC Αθήνα

Η Ευρώπη θα “ψήνεται” από καύσωνα κάθε δέκα χρόνια

EUROKINISSI
Ο καύσωνας του 2003 που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη θα μας επισκέπτεται πιο συχνά δυστυχώς σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συµπέρασµα ότι ακραία κύµατα καύσωνα, όπως εκείνα του 2003, θα εµφανίζονται στο µέλλον συχνότερα και εκτιµούν ότι ένα τέτοιο κύµα θα χτυπά το λιγότερο µία φορά κάθε 10 χρόνια
Ακραία κύµατα καύσωνα, όπως εκείνο που εκτιµάται ότι στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους το 2003 στη Δυτική Ευρώπη, εκτιµάται ότι θα εµφανίζονται 10 φορές συχνότερα στη Γηραιά Ηπειρο τα επόµενα 40 χρόνια.
 
Από την άλλη πλευρά, το κύµα καύσωνα που τσουρούφλισε πέρυσι το καλοκαίρι την Ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στη Ρωσία και καταστρέφοντας αµέτρητες εκτάσεις µε σιτηρά, ήταν το χειρότερο από τότε που οι επιστήµονες κρατούν µετεωρολογικά και κλιµατικά δεδοµένα.
 
Μάλιστα το καλοκαίρι του 2010 χαρακτηρίστηκε ως το θερµότερο της ευρωπαϊκής ηπείρου τα τελευταία 500 χρόνια, σύµφωνα µε µια επιστηµονική έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science».
 
Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπαριοπέδρο από το Πανεπιστήµιο της Λισαβώνας, ανέλυσαν έναν µεγάλο όγκο δεδοµένων και οδηγήθηκαν στο συµπέρασµα ότι ακραία κύµατα καύσωνα, όπως εκείνα που εµφανίστηκαν το 2003, θα εµφανίζονται στο µέλλον συχνότερα. Και εκτιµούν ότι ένα τέτοιο κύµα θα εµφανίζεται το λιγότερο µία φορά κάθε 10 χρόνια.
 
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που δηµιουργήθηκε πέρυσι στη Ρωσία, οι επιστήµονες από την έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι ο καύσωνας ήταν πολύ σφοδρός – µε θερµοκρασία 10 βαθµούς Κελσίου υψηλότερη από τον µέσο όρο – και υποστηρίζουν ότι ένα τόσο ακραίο κύµα ζέστης θα εµφανίζεται στην Ευρώπη µία φορά ανά 30 χρόνια.
 
Τα όσα συνέβησαν στη Ρωσία πέρυσι προκάλεσαν, σύµφωνα µε υπολογισµούς, τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από αναπνευστικά προβλήµατα και καρδιακές προσβολές. Μεγάλος αριθµός θανάτων εξαιτίας του σφοδρού καύσωνα προκλήθηκε και σε χώρες της Βαλτικής, χωρίς όµως να έχουν αποσαφηνιστεί τα ακριβή δεδοµένα.
 
Οι επιστήµονες αξιοποίησαν θερµοκρασιακά δεδοµένα από µετρήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται από το 1871 και στη συνέχεια µελέτησαν τα επίπεδα της θερµοκρασίας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης έτσι όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε δακτυλίους κορµών δέντρων µέχρι και 500 χρόνια πριν από σήµερα.
 
Από τα δεδοµένα αυτά προέκυψε η ιδιαιτερότητα του περσινού σφοδρού καύσωνα και οι επιστήµονες εκτιµούν ότι η αυξηµένη συσσώρευση αερίων του θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα θα οδηγήσει στην αύξηση των µέσων θερµοκρασιών και στη µεταβλητότητα των καλοκαιριών στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας την εµφάνιση ακραίων κυµάτων καύσωνα.
 
«Υπό το πρίσµα της παγκόσµιας αύξησης της θερµοκρασίας, τέτοια περιστατικά θα συµβαίνουν περισσότερο συχνά στο µέλλον και θα είναι πιο έντονα», ανέφερε ο δρ Ντ. Μπαριοπέδρο.
 
Μάλιστα πριν από έναν µήνα, µια άλλη κλιµατική µελέτη έδειξε, όπως αναφέρει η εφηµερίδα «Guardian», ότι καταστροφικές πληµµύρες όπως εκείνες που «βούλιαξαν» την Αγγλία το 2000 είναι πιθανό να συµβαίνουν δύο ή τρεις φορές συχνότερα εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής.
 
Κατά τον δρα Ντ. Μπαριοπέδρο και τους συναδέλφους του, τα µελλοντικά κύµατα καύσωνα θα επιφέρουν µεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε καλλιέργειες ειδών πρώτης ανάγκης, εκτός κι αν ληφθούν µέτρα.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε