Site icon NewsIT

Η Ευρώπη θέλει Λαγκάρντ, οι υπόλοιποι; – Φουντώνει η μάχη της διαδοχής στο ΔΝΤ

20.05.2011 | 19:04
Η Ευρώπη θέλει Λαγκάρντ, οι υπόλοιποι; – Φουντώνει η μάχη της διαδοχής στο ΔΝΤ

Για τις χώρες της Ευρώπης, η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί.

Για να είναι όμως η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών η διάδοχος του Ντομινίκ Στρος Καν πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπο «μέτοχοι» του Ταμείου.

Την επόμενη εβδομάδα (26 και 27 Μαΐου) πραγματοποιείται στη Ντοβίλ, υπό την προεδρία της Γαλλίας, η Σύνοδος της G8 με τη συμμετοχή της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

Και από εκεί, άπαντες περιμένουν ένα «σημάδι» για το τι πρόκειται να γίνει στο θέμα της διαδοχής του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα και να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, πρέπει να αναλάβει αμέσως τη θέση», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Για τους Ευρωπαίους, η υποψηφιότητα Λαγκάρντ είναι κάτι σαν μονόδρομος, κυρίως γιατί είναι κοινά αποδεκτή στις τάξεις της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τον Ζακ Κλωντ Τρισέ, πρόεδρο της ΕΚΤ, το όνομα του οποίου ακούστηκε πρόσφατα για τη θέση.

Η Άνγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τη στήριξη της στο πρόσωπο της Λαγκάρντ. Υπάρχουν όμως και αγκάθια στην υπόθεση.

Το πρώτο είναι το ενδεχόμενο να εμπλακεί η Γαλλίδα υπουργός σε δικαστική διαμάχη, εξαιτίας της εμπλοκής που φέρεται να είχε σε υπόθεση αποζημίωσης του Μπερνάρ Ταπί από το κράτος. Ο γενικός εισαγγελέας, Ζαν Λουί Ναδάλ ζήτησε από την ειδική δικαστική έδρα να ξεκινήσει έρευνα κατά της Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας, θεωρώντας πως δεν υπερασπίστηκε όπως έπρεπε τα συμφέροντα των φορολογούμενων.

«Αγκάθι» δεύτερο: η επιθυμία των υπόλοιπων χωρών-μετόχων του ΔΝΤ. Πολλοί θα ήθελαν να δουν αλλαγή ηγεσίας στο ΔΝΤ, με τον διάδοχο του Στρος Καν να προέρχεται ίσως από μια άλλη ήπειρο και όχι από την Ευρώπη.

«Ο επόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να έχει υποστήριξη από όλη την υφήλιο, όχι μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου», είναι η χαρακτηριστικής δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ριντ.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα συζητήσει ποιον θα υποστηρίξει για την διεύθυνση του οργανισμού «τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες γεωοικονομικές πραγματικότητες», είπε ο Ραντ. «Στις δεκαετίες που έρχονται, το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού. Αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί».

Η Αυστραλία έχει το 1,32% των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ταμείου. Έχει επίσης ένα στέλεχος στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολύ ικανό άτομο, αλλά το ίδιο ισχύει και για άλλους ανθρώπους τα ονόματα των οποίων δεν έχουν προταθεί, είπε ο Αυστραλός υπουργός.

Για τον Άνχελ Γκουρία, γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) έχει έρθει η «ώρα της αλλαγής» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είμαι σύμφωνος με την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτό που αποτελεί παράδοση στο ΔΝΤ, δηλαδή η ανάδειξη Ευρωπαίου στην ηγεσία του», είπε ο Γκουρία . «Το ζήτημα των αξιοκρατικών κριτηρίων είναι πιο σημαντικό από την εθνικότητα», πρόσθεσε εξάλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κριστίν Λαγκάρντ: η «σανίδα σωτηρίας» της Ευρώπης στη μάχη για το ΔΝΤ

 

Όλοι θέλουν τη Λαγκάρντ – Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Στρος Καν

Τι σημαίνει η υπόθεση Στρος Καν για το ΔΝΤ – Όλες οι επιπτώσεις και η επικίνδυνη ισορροπία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version