Τετάρτη, 20 Νοε.
17oC Αθήνα

Η Γερμανία θα δανειστεί 180 δισ. για να στηρίξει την «ατμομηχανή της Ευρώπης»

Βερολίνο - Τουρκία

Δαπάνες σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου προβλέπει για το 2021 ο γερμανικός προϋπολογισμός, με περίπου το ένα τρίτο τους να καλύπτεται από νέο δανεισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και υπερασπίστηκε την πολιτική στήριξης της οικονομίας -που χαρακτηρίζεται και «ατμομηχανή της Ευρώπης»- η οποία πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το κράτος έχει την ευθύνη να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα να οδηγήσει τη χώρα οικονομικά και κοινωνικά στην έξοδο από την κρίση. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο και θα τον προχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, το 2021 θα διατεθούν σε επιχειρήσεις επιπλέον 39,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού θα κοστίσει 2,7 δισεκατομμύρια. Νοσοκομεία, αεροδρόμια και σιδηρόδρομοι θα λάβουν επίσης οικονομική βοήθεια και στο σύνολό του ο νέος δανεισμός θα φθάσει τα 180 δισεκατομμύρια. Για το 2020, η Bundestag έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 218 δισεκατομμυρίων.

«Μέσα από αυτή την κρίση θα αναπτυχθούμε», υποστήριξε ο κ. Σολτς, απαντώντας σε ενστάσεις βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που επισήμαναν ότι η Γερμανία θα αποπληρώνει χρέη για τις επόμενες δεκαετίες.

click4more Σολτς: Το νέο υψηλό δημόσιο χρέος οφείλεται στον κορονοϊό

«Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα βελτιώσει από μόνη της το ποσοστό του χρέους», ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο εφόσον οι μελλοντικές επενδύσεις επιλεγούν σωστά, στην οικονομία με ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα, στην ψηφιακή και στην τεχνολογική πρόοδο. Επιπλέον, οι πιο ευκατάστατοι θα κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο, επισήμανε.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση με τον κορονοϊό και με το πρόγραμμα βοήθειας φροντίζει προκειμένου η Γερμανία να βγει από την κρίση οικονομικά και κοινωνικά καλύτερα από άλλες χώρες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απασχόληση, η οποία, όπως είπε, δεν επλήγη τόσο όσο είχε προβλεφθεί αρχικά.

Η κριτική προς την κυβέρνηση ήλθε και από την αντιπολίτευση, με τον Σβεν Κίντλερ των Πρασίνων να υποστηρίζει ότι «οι φτωχότεροι των φτωχών μένουν πίσω», χωρίς κοινωνική μέριμνα και την Γκεζίνε Λετς της Αριστεράς να προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάσπασης της κοινωνίας. Από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ο Πέτερ Μπέρινγκερ αναφέρθηκε στις χιλιάδες χρεοκοπίες επιχειρήσεων που θα είναι αναπόφευκτες τη νέα χρονιά, ενώ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για «γλυκό δηλητήριο» το οποίο θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές Γερμανών.

Το ύψος του χρέους στην Γερμανία είναι το μεγαλύτερο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση κατά 8.5% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, έπειτα από «βουτιά» 9.8% κατά το δεύτερο τρίμηνο, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Πριν από λίγους μήνες η Bundestag ενέκρινε την άρση του “φρένου χρέους” προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο στήριξης της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις