Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και νωρίτερα σήμερα σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και την πρόθεση της Γερμανίας να συνδράμει την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιέσεις από το SPD για να δεχθεί η Γερμανία περισσότερους πρόσφυγες
Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και απερχόμενος πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κιούνερτ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ να παραιτηθεί εάν δεν αλλάξει τη θέση του σχετικά με το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων από τη Μόρια.
«Το SPD έδωσε στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές 48 ώρες διορία για να προβληματιστούν και να παρουσιάσουν πρακτικές προτάσεις για τον τερματισμό της δυστυχίας», δήλωσε ο Κιούνερτ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».
click4more Κουρτς: Την… “λέει” στη Μέρκελ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τον Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ζήτησε «να εγκαταλείψει επιτέλους την απαγόρευση υποδοχής προσφύγων από μεμονωμένα κρατίδια ή δήμους που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Διαφορετικά, πρέπει να παραχωρήσει το αξίωμά του σε κάποιον που να είναι πρόθυμος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του προς το συμφέρον των ανθρώπων που έχουν ανάγκη», όπως είπε.
Αναφερόμενος, τέλος, στις συνθήκες οι οποίες επικρατούν σε πολλούς ευρωπαϊκούς καταυλισμούς προσφύγων, ο Κιούνερτ τις χαρακτήρισε «ντροπή για όλους τους Ευρωπαίους. Μετά την πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στη Μόρια, ισχύει περισσότερο από όσο ποτέ το ρητό: Όποιος τολμά να αποστρέφει το βλέμμα του είναι ένοχος», τόνισε.
Πηγή:Rheinische Post/ΑΠΕ