Σε προ κορονοϊού εποχές φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η Γουχάν, η πόλη της Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα η πόλη έχει ανοίξει τις κοινωνικές της δραστηριότητες χάρη στον υψηλό βαθμό ανοσίας, αλλά και τον ιδιαίτερα χαμηλό κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βαση.
Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο στην Γουχάν οργανώθηκε συναυλία με 11.000 (!) παρευρισκόμενους και οι σκηνές δε θύμιζαν σε καμία περίπτωση την αυστηρότητα που κυριαρχούσε πέρσι με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Χιλιάδες κόσμου χόρεψε και τραγούδησε στο ρυθμό που έδιναν οι καλλιτέχνες. Πολλοί από τους θεατές δεν φόραγαν μάσκες, διασκέδαζαν ανέμελα και ο χώρος έσφυζε από κέφι, ενώ οι μουσικοί ξεδίπλωναν τις δημιουργίες τους.
Δείτε βίντεο:
Το εν λόγω μουσικό φεστιβάλ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Φέτος όμως διεξήχθη κανονικά, γεγονός που μαρτυρά την εντυπωσιακή πρόοδο στο θέμα της μείωσης του ιικού φορίου.
«Την περασμένη χρονιά υποφέραμε από κορονοϊό», είπε ο 23χρονος φοιτητής, Τζάο Γιούτσεν, με εμφανή ενθουσιασμό. «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν ήταν εύκολο το τελευταίο διάστημα. Καταβάλαμε σοβαρές προσπάθειες», προσέθεσε.
Δείτε φωτογραφίες:
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γουχάν τους τελευταίους μήνες καταγράφονται πολύ λίγα κρούσματα μετά το πολύμηνο lockdown και την τήρηση των αυστηρών μέτρων. Τον τελευταίο χρόνο, στην Κίνα, παρατηρούνται παροδικές εξάρσεις του ιού, ωστόσο η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα παραμένει ενθαρρυντική. Το Σάββατο καταγράφηκαν μόνο 16 μολύνσεις στη Κίνα και όλες είχαν σχέση με ταξίδι στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, στην Κίνα έχουν επιτευχθεί περίπου 265 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμός υψηλός για να διασφαλιστεί πτώση του ιικού φορτίου.
Δείτε φωτογραφίες:
Το «πείραμα» του Λίβερπουλ: Φεστιβάλ χωρίς μάσκες και 5.000 ανθρώπους
Σημειώνεται ότι μετά το «πείραμα» της Βαρκελώνης (η συναυλία με τεστ και μάσκες), που πήγε καλά όσον αφορά στη διασπορά του κορονοϊού, τώρα είδαμε και ένα δεύτερο. Αυτή τη φορά στο Λίβερπουλ και λίγο διαφορετικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι για το μουσικό φεστιβάλ «πείραμα» για τη διασπορά του κορονοϊού επιλέχθηκε το Λίβερπουλ, η πόλη που «γέννησε» τους θρυλικούς Beatles. Στο Λίβερπουλ, λοιπόν, έγινε ένα μοναδικό μουσικό φεστιβάλ με στόχο να διαπιστωθεί αν και πώς διασπείρεται ο νέος κορονοϊός σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)
Περίπου 5.000 άνθρωποι πέταξαν τις μάσκες τους και δεν τήρησαν τις αποστάσεις, στο όνομα της επιστήμης και της μουσικής. Ήταν οι θεατές σε μια υπαίθρια συναυλία που είχαν όλοι τους υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, βγήκαν αρνητικοί και δεσμεύτηκαν ότι θα ξανακάνουν το τεστ σε πέντε ημέρες.