Τα νερά από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ετοιμάζεται να ρίξει στη θάλασσα η Ιαπωνία με αποτέλεσμα πολλές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού να αντιδρούν.
Συγκεκριμένα, πολλές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού καλούν την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να καθυστερήσει τη ρίψη νερών από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα εξαιτίας της ανησυχίες πως θα μολυνθούν τα ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα καταστρέφοντας την αλιεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ανακοίνωσε πως τα ύδατα από το εργοστάσιο πιθανόν θα ριχτούν στη θάλασσα «την άνοιξη ή το καλοκαίρι», εγείροντας έντονη ανησυχία σε νησιωτικά έθνη, που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει τις συνέπειες των δοκιμών πυρηνικών όπλων πριν από δεκαετίες.
Το Τόκιο έχει εγκρίνει τη ρίψη στη θάλασσα 1 εκατομμυρίου τόνων και πλέον νερού που βρισκόταν στο εργοστάσιο αφού υποστεί επεξεργασία, ήδη από τον Απρίλιο του 2021.
Το Φόρουμ Νήσων του Ειρηνικού (Pacific Island Forum, PIF), στο οποίο ανήκουν 17 νησιωτικά κράτη, εκφράζει την ανησυχία πως το νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές αλιείας από τις οποίες εξαρτώνται τα μέλη του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από αυτή την περιοχή προέρχεται περίπου η μισή ποσότητα τόνου που αλιεύεται παγκοσμίως.
«Η περιοχή μας επιμένει πως δεν πρέπει να γίνει καμία ρίψη ώσπου όλα τα μέρη να επαληθεύσουν ότι είναι ασφαλής», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του PIF, ο Χένρι Πούνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που αναμεταδιδόταν απευθείας μέσω διαδικτύου στη Σούβα, στα νησιά Φίτζι.
«Πρέπει να αποτρέψουμε ενέργειες που θα μας οδηγήσουν, ή θα μας παραπλανήσουν ώστε να υποστούμε νέα μεγάλη καταστροφή πυρηνικής μόλυνσης εξαιτίας των πράξεων άλλων», πρόσθεσε και θύμισε ότι οι πληθυσμοί των χωρών μελών συνεχίζουν να υπομένουν τις μακρόχρονες συνέπειες των δοκιμών πυρηνικών όπλων καθημερινά.
Οι ΗΠΑ είχαν διεξαγάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού τα χρόνια του 1940 και του 1950. Τα νησιά Μάρσαλ συνεχίζουν την εκστρατεία τους με αίτημα η Ουάσιγκτον να δώσει μεγαλύτερες αποζημιώσεις λόγω των διαρκών συνεπειών στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Η Γαλλία είχε διεξαγάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 1966 ως το 1996 στην ατόλη Μουρούροα, στις γαλλικές υπεράκτιες κτήσεις στον Ειρηνικό.
Ο Κεν Μπίσελερ, επιστήμονας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ, τόνισε στο φόρουμ σήμερα ότι ομάδα επιστημόνων του PIF καλεί την Ιαπωνία να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς την ρίψη των αποβλήτων στη θάλασσα, διότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν όσα λέει και οι χώρες της περιοχής χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.
Η ραδιενέργεια μπορεί να μετακινηθεί στον ωκεανό μέσω ρευμάτων και παλιρροιών και να μολύνει ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα, εξήγησε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας διαβεβαιώνει πως ρυθμιστικοί φορείς θεωρούν ασφαλή τη ρίψη των υδάτων από το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στη θάλασσα, αφού υποστεί επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ισότοπα, αν και αναγνωρίζει πως θα περιέχουν τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.