Site icon NewsIT
21:18 | 24.11.10

Η Ιρλανδία άρχισε να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά αλά ελληνικά

Η Ιρλανδία άρχισε να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά αλά ελληνικά
Newsit Newsroom

- Έξι μήνες νωρίτερα η Ελλάδα αναγκαζόταν να πάρει τα ίδια μέτρα με αυτά που λαμβάνουν τώρα οι Ιρλανδοί - Είναι απαραίτητα τα μέτρα για να πάρουν την βοήθεια των 85 δισ ευρώ από την τρόικα - Μειώσεις μισθών και αυξήσεις στον ΦΠΑ δύο από τα πολλά μέτρα - Παρά τα μέτρα, τα ιρλανδικά spread χτυπούν κόκκινο

Το τριετές (2011-2014) πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα υποβάλει η Ιρλανδία στην τρόικα είναι συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ και στοχεύει στη μείωση του ελλείμματός του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ έως το 2014.

Παρά τα μέτρα ωστόσο που ανακοινώθηκαν η ιρλανδική κρίση φαίνεται πως παρασύρει τα ελληνικά spread, αλλά εκτοξεύει και τα ασφάλιστρα κινδύνου για την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Διαβάστε τη σχετική είδηση

Εκτός από τα spread όμως η ιρλανδική κρίση που τείνει να επεκταθεί σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο έχει προκαλέσει και την άγρια κατηφόρα του ευρώ. Δείτε τη σχετική είδηση

Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση της ελάχιστης ωριαίας αποζημίωσης κατά 1 ευρώ στο επίπεδο των 7,65 ευρώ, την αναμόρφωση του καθεστώτος ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης, την τόνωση του ανταγωνισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και τη μείωση του κόστους στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Υλοποιεί μέτρα αξίας 6 δισ. ευρώ για το 2011 και αφορά κατά τα 2/3 περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 αύξηση εσόδων του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 9,1% το 2011. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 102% το 2013 και θα μειωθεί στο επίπεδο του 100% το 2014. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δουβλίνου, το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο 2,75% στη διάρκεια της περιόδου 2011-2014.

Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 12,5% για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των φορολογικών εσόδων (φόρος επί εισοδημάτων) κατά 1,9 δισ. ευρώ, την εφαρμογή φορολογικών αλλαγών επί του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνολική απόδοση 700 εκ. ευρώ, την κατάργηση ή μείωση φορολογικών δαπανών με συνολικό όφελος 755 εκ. ευρώ, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014, με όφελος 640 εκ.ε υρώ, τη θέσπιση φόρου “τοπικών υπηρεσιών”, με όφελος 530 εκ. ευρώ, σταδιακή αύξηση της τιμής των λιγνιτανθράκων από 15 ευρώ σε 30 ευρώ με όφελος 330 εκ. ευρώ, αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών με επιπρόσθετο όφελος 140 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φορολογικός συντελεστής, τον οποίο η Ιρλανδία διατηρεί στο 12,5% αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Γερμανία ή τη Γαλλία, που κατηγορούν το Δουβλίνο για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς λόγω χαμηλής φορολογίας, πολλές επιχειρήσεις συγκεντρώνονται εκεί, αφήνοντας στην… απέξω Βερολίνο και Παρίσι.

Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 32% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, υπό το φως των δεκάδων δισ. ευρώ που διοχέτευσε η κυβέρνηση του Δουβλίνου στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Το πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοινώθηκε σήμερα είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση πακέτου δανείων αναμενόμενου ύψους 85 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες

«Στέρεη βάση» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ χαρακτήρισαν οι Βρυξέλλες τον σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας που ανακοίνωσε το Δουβλίνο.

«Το πρόγραμμα αποτελεί σπουδαία συνεισφορά στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της Ιρλανδίας», δήλωσε ο αρμόδιος για της οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Όλι Ρεν και πρόσθεσε πως «είναι απολύτως ισορροπημένο πρόγραμμα στους τομείς των δαπανών και των εσόδων, περιέχει πολλές δομικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα, πάντως, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα Φάιν Γκέιλ, οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν ότι σημεία του 4ετους προγράμματος λιτότητας μπορεί να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου που, μέρη ή και όλο, το επίσημο έγγραφο αυτό μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος για οικονομικά ζητήματα, Μάϊκλ Νούναν, που πιθανόν να είναι μετά τις εκλογές ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version