Site icon NewsIT

Η Ιρλανδία εκτός Μνημονίου – «Δε θα αλλάξει η ζωή μας σε μια νύχτα»

16.12.2013 | 09:28
Η Ιρλανδία εκτός Μνημονίου – «Δε θα αλλάξει η ζωή μας σε μια νύχτα»

Η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το... θαύμα της και έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από το μνημόνιο.

“Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν αισθάνονται τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία στην καθημερινή ζωή τους. Όμως τώρα είναι σαφές ότι οι θυσίες σας έκαναν τη διαφορά (…) Η οικονομία μας αρχίζει να ανακάμπτει”, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κένι, που ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας του για τις θυσίες και την… υπομονή.

Η έξοδος από το μνημόνιο αποκατέστησε την εθνική υπερηφάνεια της χώρας και αποτελεί την αρχή για μια γρήγορη ανάκαμψη, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομία της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων

“Η ζωή μας δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Όμως η έξοδος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι η Ιρλανδία επανακάμπτει. Η υπομονή και η προσαρμοστικότητά σας αποκατέστησαν την εθνική μας υπερηφάνεια”, τόνισε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, τρία χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης, χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει. Ο Κένι προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιτρέψει να μειωθεί το εθνικό χρέος κατά 25% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από το 15,1% το 2012) και οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 2% το 2014. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη σοβαρά προβλήματα, όπως το βαθύ χάσμα μεταξύ της πρωτεύουσας και της επαρχίας, η εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές και το υψηλό ποσοστό των “κόκκινων” δανείων.

Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης υποσχέθηκε ο Κένι

Ο Κένι διευκρίνισε πάντως ότι αν κι έχει εφαρμοστεί ήδη το 90% των απαιτούμενων περικοπών και των αυξήσεων στους φόρους, η ακολουθούμενη πολιτική δεν θα αλλάξει σημαντικά στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι στόχος είναι να περιοριστεί το έλλειμμα από το 7% που είναι φέτος στο 3% έως το 2015. “Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε την πορεία μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που πετύχαμε”, είπε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα ένα νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο που θα αφορά την χρονική περίοδο έως το 2020. Εξήγησε, επίσης, ότι το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στην επιχειρηματικότητα και «όχι στην κερδοσκοπία» και θα επικεντρώνεται στις δημοσιονομικές πολιτικές που ενθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις.

Υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναπληρώσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, προσφέροντας σε πολλούς Ιρλανδούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα την επιλογή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά και αυξάνοντας τη συνολική απασχόληση μέχρι το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχηγός κόμματος γνώριζε πως ο αδερφός του βίαζε την κόρη του αλλά σιώπησε!

Η Ιρλανδία έτοιμη να βγει από το μνημόνιο

Τελευταίος έλεγχος των δανειστών στην Ιρλανδία πριν βγει από το μνημόνιο

Η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο

Βόμβα από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες: Νέο Μνημόνιο στην Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version