- Η 22χρονη Παρκ Τζι Γιάνγκ ήταν από τα μέλη του πληρώματος που δεν εγκατέλειψε το πλοίο όταν άρχισε να βυθίζεται - Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως βοήθησε δεκάδες επιβάτες να μπουν σε βάρκες την ώρα του ναυαγίου - Ένα παιδί ειδοποίησε την αστυνομία για τη βύθιση του πλοίου - Μέλη του πληρώματος ζητούσαν οδηγίες από τη γέφυρα αλλά δεν τις πήραν ποτέ! - 104 οι νεκροί από το ναυάγιο στη Νότια Κορέα
Μπορεί ο καπετάνιος κι άλλα μέλη του πληρώματος του Sewol να ήταν οι πρώτοι που εγκατέλειψαν το βυθιζόμενο πλοίο, αλλά υπήρξαν κι άλλοι που έμειναν πίσω για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί. Εκείνους στους οποίους είχαν δώσει εντολή να μείνουν στις θέσεις τους, ενώ το πλοίο βυθιζόταν.
Η 22χρονη Παρκ Τζι Γιάνγκ είναι από τα πρόσωπα που αποδεικνύουν πως η ανθρωπιά υπάρχει ακόμα. Δυστυχώς, το αποδεικνύουν με τη θυσία τους.
Είναι η ηρωίδα της Νότιας Κορέας και της ναυτικής τραγωδίας του Sewol. Είναι εκείνη που έσωσε δεκάδες από τους επιβάτες του πλοίου με τίμημα την ίδια της τη ζωή.
Την ιστορία της αποκαλύπτει το CNN επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Η Παρκ έδινε σωσίβια στους επιβάτες την ώρα που το πλοίο είχε αρχίσει να βυθίζεται. Όταν τη ρώτησε γιατί εκείνη δε φορούσε, η απάντησή της ήταν πως τα μέλη του πληρώματος θα έπρεπε να σωθούν στο τέλος και πρώτα έπρεπε να βοηθήσει τους άλλους.
Όταν τα σωσίβια που μοίραζε τελείωσε, έτρεξε στον κάτω όροφο για να φέρει κι άλλα. Και συνέχισε να βοηθά εκείνος που είχαν την ανάγκη της.
Συγκλονιστική στιγμή όταν πριν μερικές μέρες, ένας άνδρας τραυματισμένος στο κεφάλι εμφανίστηκε στο δωμάτιο όπου κρατούνταν η σορός της 22χρονης. Όταν η οικογένειά της τον ρώτησε ποιος είναι, εκείνος τους αποκάλυψε: ήταν ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου. Τους είπε πως ήταν υποχρεωμένος στην άτυχη γυναίκα, που όταν τον είδε αιμόφυρτο, του έβαλε μια πετσέτα στο κεφάλι και τον βοήθησε να μπει σε μια από τις σωστικές λέμβους.
Λευκές μαργαρίτες και κρίνα, λουλούδια που συμβολίζουν το θάνατο στην Κορέα, εστάλησαν από αγνώστους στην κηδεία της 22χρονης. Ήταν άνθρωποι τους οποίους βοήθησε να σωθούν. «Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την ευγένειά σου», «Θα θυμόμαστε πάντα τη θυσία σου», «Ηρωίδα». Κάποιοι δημιούργησαν μια φόρμα για να συγκεντρωθούν υπογραφές και να τιμηθεί με το βραβείο του καλού Σαμαρείτη.
Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για όσα έγιναν τις τραγικές τελευταίες στιγμές πριν από τη βύθιση του Sewol είναι συγκλονιστικές.
Μέλη του πληρώματος ζητούσαν επανειλημμένα από τους αξιωματικούς της γέφυρας να τους απαντήσουν σχετικά με το αν θα έπρεπε να δώσουν εντολή για την εγκατάλειψη του πλοίου, ωστόσο δεν πήραν καμία απάντηση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Επί μισή ώρα το πλήρωμα του τρίτου καταστρώματος ρωτούσε τη γέφυρα μέσω ασύρματων συσκευών εάν θα πρέπει να δώσουν την εντολή για εγκατάλειψη του πλοίου, μετέδωσε το KBS. Καμία απάντηση δεν δόθηκε…
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός KBS, επικαλούμενος τα πρακτικά της συνομιλίας μεταξύ του πληρώματος και του ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας, αναφέρει ότι είχε δοθεί επανειλημμένως στους επιβάτες η οδηγία να παραμείνουν στις θέσεις τους.
«Μείνετε εκεί που είστε. Μην μετακινείστε. Θα είναι πιο επικίνδυνο εάν μετακινηθείτε», ήταν η οδηγία που είχε δοθεί στους επιβάτες.
«Εκείνη τη φάση δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η κατάσταση στη γέφυρα», μετέδωσε το KBS επικαλούμενο δηλώσεις του πληρώματος.
«Συνεχίζαμε τις προσπάθειές μας, αλλά… εφόσον η γέφυρα δεν έδινε καμία εντολή, το πλήρωμα του τρίτου ορόφου ακολούθησε τις οδηγίες του καταστατικού και κάναμε ανακοινώσεις στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους. Το κάναμε τουλάχιστον 3 φορές».
Ένα από τα παιδιά ήταν αυτό που προειδοποίησε για τον κίνδυνο, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματικός του πυροσβεστικού σταθμού.
Σύμφωνα με τις αναφορές, ο καπετάνιος δεν βρισκόταν στη γέφυρα όταν άρχισε να παίρνει κλίση το πλοίο. Την διακυβέρνηση εκείνη τη στιγμή είχε αναλάβει ένας 26χρονος αξιωματικός, ο οποίος δεν είχε τη σχετική εμπειρία για το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής, δήλωσαν μέλη του πληρώματος.
Ο Λι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως φοβόταν ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν από τα ορμητικά ρεύματα εάν εγκατέλειπαν το πλοίο. Ο ίδιος δεν έχει εξηγήσει μέχρι στιγμής τους λόγους για τους οποίους είχε εγκαταλείψει το πόστο του.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν ένα εξειδικευμένο πλοίο διάσωσης, το USNS Safeguard, προκειμένου να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στο Sewol, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Αν και η Δημοκρατία της Κορέας δεν έχει επίσημα ζητήσει την παρουσία ενός πλοίου διάσωσης, εμείς στέλνουμε το USNS Safeguard από την Ταϊλάνδη στην περίπτωση που οι Κορεάτες ζητήσουν τη βοήθειά μας» επιβεβαίωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Με μήκος 78 μέτρα, το Safeguard εξειδικεύεται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πλοίων που διατρέχουν κίνδυνο. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κατάδυσης και την ανάσυρση αντικειμένων από το βυθό της θάλασσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν.Κορέα: 87 νεκροί και 215 αγνοούμενοι στο ναυάγιο – Οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια