Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Η ιστορία ενός σύγχρονου σκλάβου σε εργοστάσιο – φυλακή της Κίνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Huffington Post
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Huffington Post

«Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια» έγραψε σε ένα γράμμα ένας άνδρας που κρατούνταν σε φυλακή της Κίνας και αναγκαζόταν να εργάζεται σαν σκλάβος. Το συγκλονιστικό του μήνυμα έφτασε στα χέρια μιας γυναίκας στη Νέα Υόρκη μέσω μιας… τσάντας.

Δε μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της μια γυναίκα από τη Νέα Υόρκη όταν έπιασε στα χέρια της ένα χαρτί που βρήκε μέσα σε σακούλα καταστήματος και έγραφε μόνο τρεις λέξεις: βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια.

Το γράμμα είχε γραφτεί με μπλε στυλό σε λευκό χαρτί από έναν σύγχρονο σκλάβο, εργαζόμενο στα εργοστάσια μιας φυλακής στην Κίνα. Το είχε κρύψει τον πάτο της σακούλας.
Το όνομα του άνδρα που είχε γράψει το συγκλονιστικό γράμμα είναι Tohnain Emmanuel Njong. Μαζί είχε μια φωτογραφία διαβατηρίου και μια διεύθυνση email στο Yahoo.

Τον Σεπτέμβριο το 2012, η Στέφανι Γουίλσον έψαχνε την απόδειξη μέσα στη χάρτινη σακούλα από το μαγαζί Saks στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Τότε, αντί για την απόδειξη μέσα στη σακούλα βρήκε ένα χαρτί. Έγραφε τρεις φορές τη λέξη βοήθεια.

Όπως αναφέρει η Huffington Post, το γράμμα απόγνωσης είχε γράψει ένας άνδρας. Ήταν εκείνος που είχε φτιάξει τη σακούλα σε εργοστάσιο – φυλακή της Κίνας. Και τότε βρήκε την ευκαιρία να βάλει το γράμμα μέσα και να «ουρλιάξει» βοήθεια, με το συγκλονιστικό του μήνυμα να φτάνει 7.000 μίλια μακριά.

«Μας κακομεταχειρίζονται και δουλεύουμε σαν σκλάβοι 13 ώρες κάθε μέρα κατασκευάζοντας αυτές τις τσάντες σωρηδόν στο εργοστάσιο της φυλακής. Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την ενόχληση», έγραφε το γράμμα.

Η 28χρονη Στέφανι Γουίλσον που βρήκε το γράμμα του 34χρονου άνδρα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: DNAinfo/Serena Solomon)

«Διάβασε το γράμμα και έπαθα σοκ. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που διάβαζα» είπε η 28χρονη γυναίκα από την Αυστραλία που μένει στο νότιο Χάρλεμ.

Η γυναίκα απευθύνθηκε στο ίδρυμα Laogai Research (σ.σ. οργάνωση που μάχεται κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κινεζικές φυλακές) στην Ουάσινγκτον για να βρει τον άνδρα. Αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο.

Ιδρυτής του Laogai Research είναι ο Harry Wu, ένας άνδρας που πέρασε 19 χρόνια σε μια τέτοια φυλακή. Όπως είπε, ο Njong ρίσκαρε πολλά για να γράψει το γράμμα. Αν τον ανακάλυπταν θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν την ποινή του είτε και να τον σκοτώσουν ακόμα.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα πως υπήρχαν κι άλλες παρόμοιες προσπάθειες και πάλι μέσα από τσάντες του συγκεκριμένου καταστήματος στη Νέα Υόρκη.

Ειδοποιήθηκε ακόμη και η υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Kenneth Kennedy αξιωματούχο της υπηρεσίας, μια γυναίκα από το Όρεγκον είχε βρει ένα ανάλογο γράμμα το 2012. Εκείνη είχε ψωνίσει από το Kmart.

Πρόσφατα, σύμφωνα με την Huffington Post, η οργάνωση DNAinfo κατάφερε να εντοπίσει τον άνδρα που φέρεται να έγραψε το γράμμα που βρήκε η Γουίλσον τον Σεπτέμβριο του 2012.
Μετά από μια δίωρη τηλεφωνική συνέντευξη, ο άνδρας υποστήριξε πως έγραψε το γράμμα κατά τη διάρκεια της τρίχρονης φυλάκισής του στη φυλακή της πόλης Qingdao στην επαρχία Shandong.

Αποκάλυψε και λεπτομέρειες από το γράμμα, όπως η αναφορά στον Σαμουέλ Ετό, τον διεθνή Καμερουνέζο ποδοσφαιριστή. Κι εκείνος κατάγεται από το Καμερούν, είπε. Αποκάλυψε επίσης πως είχε γράψει συνολικά πέντε γράμματα, άλλα στα γαλλικά κι άλλα στα αγγλικά.

Ο 34χρονος σήμερα Njong δίδασκε αγγλικά στην πόλη Shenzhen όταν συνελήφθη τον Μάιο του 2011 και καταδικάστηκε γι’ απάτη, ένα έγκλημα που υποστηρίζει πως δεν διέπραξε ποτέ. Υποστήριξε ότι έμεινε 10 μήνες στη φυλακή περιμένοντας την κυβέρνηση να του ορίσει δικηγόρο.

Τον ανάγκαζαν να δουλεύει στο εργοστάσιο της φυλακής από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ. Τους έδιναν στυλό και χαρτί για να γράφουν πόσο παραγωγικοί ήταν και τους είχαν συνεχώς υπό παρακολούθηση. Κατάφερε να γράψει τα γράμματα κρυπτόμενος κάτω από τα σκεπάσματα στο κρεββάτι του.

Αποφυλακίστηκε λόγω καλής συμπεριφοράς τον Δεκέμβριο του 2013. Τον έστειλαν πίσω στο Καμερούν. Η οικογένειά του πίστευε πως είχε πεθάνει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Έληξε η απεργία-μαμούθ – Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλουν οι εργάτες

Το 60% των υπόγειων υδάτων της Κίνας είναι μολυσμένο

Οργισμένο πλήθος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου 4 αστυνομικούς – ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρές εικόνες!

Κίνα: Αυξάνονται οι απεργοί σε μεγάλο εργοστάσιο αθλητικών παπουτσιών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε