«Τιμωρός ή δολοφόνος;» είναι το ερώτημα που διχάζει ακόμα και μέχρι σήμερα τις ΗΠΑ ακούγοντας την ιστορία του 40χρονου εικονολήπτη Γκάρι Πλοσέ που εκτέλεσε με μία σφαίρα στον κεφάλι τον Τζεφ Ντουσέ, τον δάσκαλο καράτε που είχε απαγάγει και κακοποιήσει σεξουαλικά τον 11χρονο γιο του, Τζόντι. Το σοκ που έζησαν όσοι βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ το πρωινό της 16ης Μαρτίου 1984 αλλά και όσοι έβλεπαν ειδήσεις στην τηλεόραση, δεν είχε προηγούμενο.
Τη στιγμή που ο 40χρονος εικονολήπτης Γκάρι Πλοσέ σήκωσε το όπλο του, οι κάμερες των τοπικών καναλιών και των φωτογράφων ήταν εκεί για να καταγράψουν τη στιγμή της μεταγωγής του υπόδικου βιαστή Τζεφ Ντούσε. Κανείς στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη σοκαριστική πράξη του, φορώντας ένα καπέλο τύπου τζόκεϊ και σκούρα γυαλιά, είχε σταθεί μπροστά από ένα τηλεφωνικό θάλαμο μέσα στο αεροδρόμιο και είχε τηλεφωνήσει στον καλύτερό του φίλο:
«Είμαι στο αεροδρόμιο. Θα το κάνω. Έρχεται. Θα ακούσεις έναν πυροβολισμό», του είχε ανακοινώσει.
Και το έκανε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ώρα που το θύμα σωριαζόταν αιμόφυρτο, ένας αστυνομικός που αναγνώρισε τον πατέρα-τιμωρό του είπε: «Γιατί Γκάρι, γιατί το έκανες;» Η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική: «Αν κάποιος το έκανε στο δικό σου παιδί θα έκανες το ίδιο». Η φράση τους αυτή βρήκε πολλούς σύμφωνους, αλλά όχι έναν και πολύ σημαντικό, τον ίδιο του τον γιο.
Ο Πλοσέ έγινε κάτι σαν λαϊκός ήρωας. Ωστόσο, ανάμεσα σε χιλιάδες κοσμου που τον είδαν ζωντανά να εκτελεί έναν άντρα στο αεροδρόμιο, ήταν και ο 11χρονος – τότε- γιος του, Τζόντι Πλοσέ, ο οποίος ήταν για αρκετά χρόνια θυμωμένος με τον πατέρα του για το γεγονός ότι κατέφυγε σε μια τέτοια βία.
«Δεν ήθελα να πεθάνει ο Τζεφ», παραδέχτηκε ο Τζόντι, ο οποίος είναι τώρα 52 ετών, στη Daily Mail. «Απλώς ήθελα να σταματήσει».
Η ιστορία του 40χρονου πατέρα που αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του, συγκλόνισε την Αμερική και έθεσε ένα σκληρό ερώτημα περί αυτοδικίας που συζητιέται ακόμα: ο Γκάρι Πλοσέ ήταν τελικά τιμωρός ή δολοφόνος;
Αμέσως συνελήφθη. Αρχικά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο β’ βαθμού. Το δικαστήριο αποδέχθηκε την εκτίμηση των ψυχολόγων ότι τη στιγμή της εκτέλεσης ο Πλοσέ δεν ήταν σε θέση να διακρίνει το σωστό από το λάθος, λόγω της συναισθηματικής του φόρτισης.
Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια με αναστολή και τελικά, ο Γκάρι Πλοσέ πέρασε στη φυλακή μόνο ένα Σαββατοκύριακο.
Στη διαμάχη για το αν ήταν τιμωρός ή δολοφόνος, ο Πλοσέ είχε απέναντί του τον ίδιο του τον γιο.