Site icon NewsIT

Η Ιταλία αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

12.01.2024 | 15:25
Η Ιταλία αρνήθηκε να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη

A missile is launched from a warship during the U.S.-led coalition operation against military targets in Yemen, aimed at the Iran-backed Houthi militia that has been targeting international shipping in the Red Sea, from an undisclosed location, in this handout picture released on January 12, 2024. US Central Command via X/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στην επίθεση που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Βρετανία κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Αυτό τόνισε κυβερνητική πηγή, που εξήγησε πως η Ιταλία προτίμησε να ακολουθήσει μια “κατευναστική” πολιτική στην Ερυθρά Θάλασσα και να μην επιτεθεί εναντίον των Χούθι στην Υεμένη. Επίσης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής προκειμένου να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, καθιστώντας αδύνατη μια γρήγορη έγκριση.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία βομβάρδισαν πολλούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη από αέρος και θαλάσσης, ενώ η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν υποστήριξη από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους.

Τα νυχτερινά πλήγματα ήταν μια απάντηση στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα,έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς διαδρόμους. Το κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, λέει πως οι επιθέσεις έγιναν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε στο Reuters πως οι επιθέσεις των Χούθι έπρεπε να σταματήσουν χωρίς να προκαλέσουν έναν νέο πόλεμο στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα την Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας για την προστασία μη στρατιωτικών πλοίων στην πολυσύχναστη Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως θα έστελνε ένα πλοίο στην περιοχή έπειτα από αιτήματα για υποστήριξη από πλοιοκτήτριες εταιρίες, αλλά δεν δεσμεύθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή, με άλλους συμμάχους της ΕΕ να φαίνονται επίσης να αποστασιοποιούνται από την πρωτοβουλία.

Ο Κροσέτο δήλωσε πως η Ιταλία θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής για την ανάμειξή της σε μια νέα διεθνή ναυτική αποστολή, περιπλέκοντας οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσχώρηση σε αυτήν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version