Κόσμος

Η Ιταλία διαθέτει 30 εκατομμύρια ευρώ για να «προστατεύσει» εργαζομένους και ανέργους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ιταλία διαθέτει 30 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των δεξιοτήτων ανέργων, καθώς και εργαζομένων οι θέσεις εργασίας των οποίων ενδέχεται να βρεθούν σε κίνδυνο, λόγω της ταχείας εξέλιξης της αυτοματοποίησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μια υπηρεσία, η Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), συγκροτήθηκε το 2021 από την ιταλική κυβέρνηση, με αρμοδιότητά της την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ιταλών. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, το 54% των Ιταλών, ηλικίας από 16 έως 74 ετών, δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε σύγκριση με το κατά μέσο όρο ποσοστό 46% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρηματοδότηση για τη βελτίωση της εκπαίδευσης θα διατεθεί με δύο τρόπους, διευκρίνισε η FRD.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των δεξιοτήτων όσων οι θέσεις εργασίας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αντικατάστασής τους, λόγω της αυτοματοποίησης και τεχνολογικών καινοτομιών.

Τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια ευρώ θα προοριστούν για να βοηθηθούν άνεργοι και οικονομικά μη ενεργά άτομα με στόχο να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες που θα βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, ανέφερε η FRD.

Ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας θα μπορούσε να απειληθεί από την αυτοματοποίηση, σημείωσε η υπηρεσία. Ανέφερε κλάδους όπως οι μεταφορές, ο τομέας της υλικοτεχνικής υποστήριξης, της διοικητικής μέριμνας, των λογιστικών υπηρεσιών (σ.σ. η ευρύτερη έννοια των logistics), άλλες θέσεις εργασίας στον κλάδο των διοικητικών υπηρεσιών. Επίσης κινδυνεύουν άλλοι κλάδοι στην παραγωγή, στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.

Η ταχύτατη εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και της αυτοματοποίησης και η ταχεία ανάπτυξη εργαλείων όπως το ChatGPT έχουν προσελκύσει την προσοχή βουλευτών και ρυθμιστικών αρχών σε πολλές χώρες.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι χρειάζονται νέοι κανονισμοί που θα διέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη λόγω των πιθανών επιπτώσεων εργαλείων της ΤΝ στην εθνική ασφάλεια, στην εκπαίδευση, καθώς και σε θέσεις εργασίας.

Το ChatGPT δεν ήταν προσβάσιμο στην Ιταλία για περίπου τέσσερις εβδομάδες έως ότου η κατασκευάστρια εταιρεία αυτού του νέου εργαλείου της ΤΝ, η OpenAI, τακτοποίησε ζητήματα, τα οποία της είχε θέσει η ιταλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στα τέλη Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα