Site icon NewsIT
17:05 | 02.10.18

Η Ιταλία στην δίνη οικονομικού κυκλώνα – Στο Θεό τα spread – Στα μαχαίρια με την ΕΕ

Η Ιταλία στην δίνη οικονομικού κυκλώνα – Στο Θεό τα spread – Στα μαχαίρια με την ΕΕ
Newsit Newsroom

- Μια δήλωση βουλευτή της Λέγκας ήταν αρκετή για να στείλει στο θεό τα ιταλικά ομόλογα - Από την δίνη επηρεάστηκε και η Αθήνα - Άνοδος για το 10ετες - Καταποντίστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πόσο θα επηρεάσει η αναταραχή την Ελλάδα - Μιλάει στο newsit.gr ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης

Η Ιταλία δεν περνάει τις καλύτερες μέρες τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Και ο τυφώνας που σαρώνει την ιταλική οικονομία δεν είναι δύσκολο να περάσει την θάλασσα και να έρθει στην Ελλάδα. Και το έκανε. Σήμερα το ιταλικό σπρεντ ξεπέρασε τις 300 μονάδες βάσης.  Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 3% και ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καταποντίστηκε. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο διεμήνυσε ότι «η κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα συμπαγής, δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά ένα χιλιοστό». «Αν χρειαστεί, θα εξηγήσουμε τα μέτρα υπέρ της ανάκαμψης απευθείας στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Πάντως, σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε με άνοδο της τάξης του 3,6% από χθες. Η άνοδος θύμισε τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά είχε σημειώσει έντονη αστάθεια ενόψει των δηλώσεων του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τους φόβους για πιθανή μονομερή ενέργεια της Ελλάδας για τις συντάξεις.

Πόσο θα επηρεάσει η ιταλική κρίση την Ελλάδα;

Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Διονύσης Χιόνης τόνισε: «Η αγορά έρχεται να διορθώσει μια ανισορροπία που παρατηρούσαμε τον τελευταίο καιρό που η Ιταλία και η Πορτογαλία δανείζονταν πιο φθηνά και με καλύτερους όρους απ’ ότι οι ΗΠΑ. Συμπίπτει αυτό με την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και την έναρξη ενός προβληματισμού για την δυνατότητα της Ιταλίας να εξυπηρετεί αυτό το μεγάλο χρέος. Άρα λοιπόν είμαστε μπροστά δε μια αναθεώρηση των επιτοκίων μια αυξητική αναθεώρηση των επιτοκίων που μοιραία θα επηρεάσει και την Ελλάδα στον βαθμό που τα ελληνικά σπρέντ προσδιορίζονται και επηρεάζονται από τις διεθνείς συγκυρίες και ειδικά από τα τεκταινόμενα των οικονομιών της Νοτίου Ευρώπης. Οι συνέπειες, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% και έχει χρησιμοποιήσει και την συμφωνία της 22ας Ιουνίου του 2018 επίσης νομίζω ότι θα είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Την στιγμή που θα χρειαστεί η οικονομία να βγει στις αγορές μετά από ένα διάστημα 6 – 7 μηνών».

Προσπάθησε να μαζέψει τ’ αμάζευτα

Ένας από τους βασικούς υπαίτιους για την οικονομική καταιγίδα ονομάζεται Κλαούντιο Μπόργκι. Ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών θεμάτων της Λέγκας προκάλεσε με μια δήλωσή του μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια και στο ευρώ. Τι είπε ο βουλευτής του ενός εκ των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού; Πολύ απλά είπε ότι τα περισσότερα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν, αν η Ιταλία επέστρεφε στο νόμισμά της.

Βλέποντας τους οικονομικούς δείκτες να αιμορραγούν ο Κλαούντιο Μπόργκι, προσπάθησε να τα μαζέψει. Δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ. «Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Reuters.

Όμως, το κακό είχε γίνει. Ο Μπόργκι είναι βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι υπουργός.

Καταποντίστηκαν τα χρηματιστήρια

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε 0,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα μήνα. Ο βασικός δείκτης για τις μετοχές στην ευρωζώνη σημείωσε νωρίτερα πτώση 1% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,7%, ακολουθώντας πτωτικά τις ασιατικές μετοχές και επεκτείνοντας τις απώλειές του καθώς τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία δέχονταν νέες πιέσεις.

Οι μετοχές στις ιταλικές τράπεζες, που έχουν μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών, σημειώνοντας πτώση έως 2,8%. Ο γενικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο FTSE MIB σημείωσε βουτιά 1,2%.

Το ευρώ επέκτεινε τις απώλειές του, υποχωρώντας κατά 0,6% στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 21 Αυγούστου στο 1,1504 δολάριο, ενώ πριν από λίγο κινείτο στο 1,1509 δολάριο.

Ο Σαλβίνι το τραβάει στ’ άκρα

Με την λογική ότι φταίνε πάντα οι άλλοι, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε για την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας φταίει η κριτική σε βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας κριτική από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλους αξιωματούχους.

«Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν το spread (τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων); Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωση.

Moody’s δεν θα βγει η Ιταλία από το ευρώ αλλά…

Η Moody’s ανακοίνωσε ότι είναι αμφίβολο αν το σημερινό πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία θα επιτρέψει την υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, υποβάθμισε την πιθανότητα εξόδου τη Ρώμης από την Ευρωζώνη.

Ο Moody’s, ο οποίος αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2 με αρνητική προοπτική, αναμένεται να παρουσιάσει μία επικαιροποιημένη απόφασή του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας έως το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο, έχοντας ήδη καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου επανεξέτασή του. Σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα, ο οίκος ανέφερε ότι η επανεξέταση του αξιόχρεου για πιθανή υποβάθμισή του εξαρτάται από την προοπτική της πορείας του χρέους και της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας, που συνδέεται με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένα υψηλότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ θα εξασθενήσει την ικανότητα της Ιταλίας να εξυπηρετήσει τον όγκο του χρέους της, που ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ, και δημιουργεί κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησή της, θέτοντάς τη στο όριο ή κάτω από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης. Ωστόσο, ο Moody’s υποβάθμισε τους φόβους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης λόγω της Ιταλίας και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, σημειώνοντας ότι η Ιταλία είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει το ευρώ. Η Ιταλία είναι «πιο ενοποιημένη με την Ευρώπη από ό,τι ήταν ο φόβος τα τελευταία λίγα χρόνια», σημείωσε ο οίκος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version