Τρίτη, 23 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Η Ιταλία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες που επέζησαν από το ναυάγιο

Η Ιταλία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες που επέζησαν από το ναυάγιο

Οι δύτες αναζητούν στα αμπάρια του βυθισμένου πλοίου και άλλα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου της περασμένης εβδομάδας, οι ιταλικές αρχές φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός θα φθάσει τους 300 έως 360 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα στρέφονται προς την Ευρώπη, ζητώντας βοήθεια αντιμέτωποι με μία αδιάκοπη ροή προσφύγων.

Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της (30.000 από την αρχή του έτους, τετραπλάσιοι από το 2012), η μετανάστευση θα βρίσκεται αύριο στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Και την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα “για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο χωρίς επεξηγήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας ενός θέματος εκρηκτικού, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ευρωκλογές της άνοιξης του 2014.
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης , η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Αλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ετησίως, που είναι “ντροπή”, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε δια της υπουργού Ενταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την τροποποίηση του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί “ύποπτους” όλους τους παράνομους μετανάστες.

Σε αυτόν τον νόμο εμπίπτουν οι 154 επιζήσαντες του ναυαγίου της Λαμπεντούζα, οι οποίοι θεωρούνται εγκληματίες, ακριβώς όπως και ο τυνήσιος διακινητής τους , ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο του πλοίου που βυθίστηκε.
Στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα ένας από αυτούς, ο Αλι από την Ερυθραία , διηγείται ότι κολύμπησε επί πέντε ώρες πριν φτάσει η βοήθεια: “Η οικογένειά μου και πολλοί φίλοι βρίσκονταν επάνω στο πλοίο. Δεν μπορώ να μιλήσω γι΄αυτό, είναι υπερβολικά οδυνηρό”.

Τις τελευταίες εβδομάδες το νησί της Λαμπεντούζα έχει πλημμυρίσει και πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες.
“Πραγμαιτκά δεν αντέχουμε άλλο, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που φθάνουν σε αυτό το νησί που θα έπρεπε να είναι ένας εξαιρειτκός τουριστικός προορισμός με τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου και έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση “, λέει ένας ψαράς , κάτοικος του νησιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγγιξαν τους 195 οι νεκροί από το ναυάγιο στην Ιταλία

Δεν έχει τέλος η τραγωδία! ‘Αλλοι 16 νεκροί από το ναυάγιο στην Ιταλία

Αντιμέτωποι με διώξεις και πρόστιμα 5.000 ευρώ όσοι επέζησαν από το ναυάγιο στην Ιταλία

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στη Λαμπεντούζα – “Ξάφνιασμα” της διεθνούς κοινότητας και σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε