Site icon NewsIT

Η ιταλική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ – Λέτα

30.04.2013 | 21:18
Η ιταλική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ – Λέτα

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε για την κρίση στην Ιταλία και τους τρόπους που θα επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα αναδυθεί από αυτήν την κρίση ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χώρα πρέπει να παίξει το ρόλο της. Η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση”, είπε η Μέρκελ και διαβεβαίωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

“Για μας, στη Γερμανία, η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη είναι δύο στοιχεία που δεν είναι αντίθετα μεταξύ τους αλλά που πρέπει να αναπτυχθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν έτσι περισσότερη ανταγωνιστικότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας”, εξήγησε η καγκελάριος.

“Η δημοσιονομική πολιτική, ασφαλώς, δεν είναι τα πάντα. Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν δουλειές και για αυτό η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει απασχόληση και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σ’ αυτόν τον τομέα”, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ επανέλαβε πολλές φορές ότι “η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους”, τονίζοντας: “Ο τελικός στόχος δεν είναι τα ποσοστά του ελλείμματος ή της ανάπτυξης αλλά να βάλουμε ξανά τον κόσμο να δουλέψει”.

Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα είπε: “Νομίζω ότι βγαίνουμε ενισχυμένοι από αυτήν την κρίση και κυρίως με μια σαφή δέσμευση, δηλαδή να συνεχίσουμε την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την πορεία για να επαναφέρουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας”.
Και πρόσθεσε: “Όπως το έχουμε πει κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά το θέμα των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι χώρες-μέλη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς κάναμε το δικό μας μέρος της δουλειάς”, πρόσθεσε.

Αύριο ο Ιταλός πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώ την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Συγχαρητήρια” και πρόσκληση στο Βερολίνο από Μέρκελ στον Ενρίκο Λέτα

Ιταλία: Η κυβέρνηση Λέτα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη γερουσία

Πρώτη εσωτερική κόντρα της κυβέρνησης Λέτα, με αφορμή τον φόρο πρώτης κατοικίας

Ιταλία: Oρκίσθηκε παρά τους πυροβολισμούς η κυβέρνηση του Λέτα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version