Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

«Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να γράψει ιστορία» – Άρθρο διθύραμβος από την Χίλαρι Κλίντον

«Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να γράψει ιστορία» – Άρθρο διθύραμβος από την Χίλαρι Κλίντον
REUTERS

Η πρώην υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έχει δηλώσει την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις και εξηγεί το πώς μπορεί να γίνει η νέα πρόεδρος της χώρας και να μείνει στην ιστορία.

Με ένα άρθρο της στους New York Times, το οποίο ανέβασε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο X, η Χίλαρι Κλίντον ανέλυσε την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί την περασμένη Κυριακή (21.07.2024) και να δώσει σκυτάλη στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Η Κλίντον, που είχε βάλει υποψηφιότητα στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ το 2016, ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε στο κείμενό της το γιατί ήταν τόσο σημαντική η απόσυρση Μπάιντεν, πόσο σωστή ήταν η επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως νέα υποψήφια των Δημοκρατικών, αλλά και το πόσο ικανή είναι για να φτάσει στη νίκη των εκλογών.

«Είναι ταλαντούχα, έμπειρη και έτοιμη να γίνει πρόεδρος. Και ξέρω ότι μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ» ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον.

Στην ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) επίσης πρόσθεσε: «Είναι παγίδα να πιστεύει κανείς ότι η πρόοδος είναι αδύνατη. Η αναμέτρηση μεταξύ Χάρις και Τραμπ είναι μια επιλογή ανάμεσα σε παλιά παράπονα και νέες λύσεις. Να γιατί μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε».

Η Χίλαρι Κλίντον και ο σύζυγός της, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έχουν δηλώσει ανοιχτά και από την πρώτη στιγμή ότι υποστηρίζουν την Κάμαλα Χάρις για να βάλει υποψηφιότητα στην προεδρική κούρσα.

«Γνωρίζω την Καμάλα Χάρις εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η λαμπρή εισαγγελέας θα δικάσει τον καταδικασθέντα δράστη Ντόναλντ Τραμπ και την ατζέντα του Project 2025 για να αφαιρέσει τις ελευθερίες μας.

Αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Γίνετε μέρος αυτής της ιστορικής καμπάνιας σήμερα», έγραψε σε άλλη ανάρτησή της στο X την οποία συνόδευσε με μία παλιά φωτογραφία στην οποία ποζάρει χαμογελαστή δίπλα στη Χάρις.

Το άρθρο της Χίλαρι Κλίντον

«Η ιστορία έχει το βλέμμα της πάνω μας. Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να τερματίσει την εκστρατεία του ήταν από τις πιο ξεκάθαρες πράξεις πατριωτισμού που έχω δει στη ζωή μου. Είναι επίσης ένα κάλεσμα για δράση προς εμάς τους υπόλοιπους που θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα του για την ψυχή του έθνους μας. Οι επόμενες 15 εβδομάδες δε θα θυμίζει τίποτα από όσα έχει βιώσει αυτή η χώρα πολιτικά, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία: Αυτός είναι ένας αγώνας που μπορούν και πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί.

Ο Μπάιντεν έκανε ένα σκληρό και σπάνιο πράγμα. Η θητεία ως πρόεδρος ήταν ένα όνειρο ζωής και ήταν εξαιρετικά καλός σε αυτό. Το να το εγκαταλείψεις, να αποδεχτείς ότι το να τελειώσεις τη δουλειά σήμαινε να δώσεις τη σκυτάλη, χρειαζόταν πραγματική ηθική διαύγεια. Η χώρα είχε μεγαλύτερη σημασία. Ως κάποιος που μοιράστηκε αυτό το όνειρο και έπρεπε να συμβιβαστεί με το να το αφήσει, ξέρω ότι αυτό δεν ήταν εύκολο. Ήταν όμως το σωστό.

Οι εκλογές αφορούν στο μέλλον. Γι’ αυτό είμαι ενθουσιασμένη με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία αντιπροσωπεύει μια νέα αρχή για την αμερικανική πολιτική. Μπορεί να προσφέρει ένα ελπιδοφόρο, ενωτικό όραμα. Είναι ταλαντούχα, έμπειρη και έτοιμη να γίνει πρόεδρος. Και ξέρω ότι μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπάρχει τώρα μια ακόμη πιο οξεία, πιο ξεκάθαρη επιλογή σε αυτές τις εκλογές. Στη μία πλευρά είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και προσπαθεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω στα δικαιώματά μας και στη χώρα μας. Από την άλλη είναι ένας έμπειρος πρώην εισαγγελέας και επιτυχημένος αντιπρόεδρος που ενσαρκώνει την πίστη μας ότι οι καλύτερες μέρες της Αμερικής είναι ακόμη μπροστά. Είναι παλιά παράπονα έναντι νέων λύσεων.

Το αρχείο και ο χαρακτήρας της Κάμαλα Χάρις θα αλλοιωθούν και θα απαξιωθούν από μια πλημμύρα fake news και το είδος της άσχημης προκατάληψης που ήδη ακούμε από τα φερέφωνα του MAGA. Αυτή και η εκστρατεία της θα πρέπει να κόψουν τον θόρυβο και όλοι εμείς ως ψηφοφόροι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτά που διαβάζουμε, πιστεύουμε και μοιραζόμαστε.

Ξέρω δύο πράγματα για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τις ισχυρές γυναίκες υποψήφιες να παλέψουν ενάντια στον σεξισμό και τα διπλά στάνταρ της αμερικανικής πολιτικής. Με έχουν αποκαλέσει μάγισσα, «κακή γυναίκα» και πολύ χειρότερα. Έκαψαν μέχρι και ομοίωμά μου. Ως υποψήφια, μερικές φορές απέφευγα να μιλήσω για τη δημιουργία ιστορίας. Δεν ήμουν σίγουρη ότι οι ψηφοφόροι ήταν έτοιμοι για αυτό. Και δεν έτρεχα να σπάσω ένα φράγμα. Έτρεχα γιατί πίστευα ότι ήμουν η πιο κατάλληλη για να κάνω τη δουλειά. Αν και με πονάει ακόμα που δεν μπόρεσα να σπάσω αυτή την υψηλότερη, πιο σκληρή γυάλινη οροφή, είμαι περήφανη που οι δύο προεδρικές μου εκστρατείες έκαναν να φαίνεται φυσιολογικό το να υπάρχει μια γυναίκα στην κορυφή του εισιτηρίου.

Η Χάρις θα αντιμετωπίσει μοναδικές πρόσθετες προκλήσεις ως η πρώτη μαύρη και νοτιοασιάτισσα που θα βρίσκεται στην κορυφή για το χρίσμα ενός μεγάλου κόμματος. Αυτό είναι πραγματικό, αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε. Είναι παγίδα να πιστεύει κανείς ότι η πρόοδος είναι αδύνατη. Σε τελική ανάλυση, κέρδισα την εθνική λαϊκή ψήφο με σχεδόν τρία εκατομμύρια το 2016, και δεν είναι πολύς καιρός πριν που οι Αμερικανοί εξέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία τον πρώτο μαύρο πρόεδρό μας. Όπως είδαμε στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων και οι επιθέσεις στη δημοκρατία κινητοποιούν τις γυναίκες ψηφοφόρους όσο ποτέ άλλοτε. Με την Χάρις στην κορυφή να οδηγεί, αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει ασταμάτητο κύμα.

Ο χρόνος είναι λίγος για να οργανωθεί η εκστρατεία για λογαριασμό της, αλλά το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία και ένας ευρύς αριστερός συνασπισμός στη Γαλλία κέρδισαν πρόσφατα μεγάλες νίκες με ακόμη λιγότερο χρόνο. Η Χάρις θα πρέπει να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που ήταν δύσπιστοι απέναντι στους Δημοκρατικούς και να κινητοποιήσει νέους ψηφοφόρους που χρειάζονται πειστικότητα. Αλλά μπορεί να έχει ένα ισχυρό ιστορικό και φιλόδοξα σχέδια για περαιτέρω μείωση του κόστους για τις οικογένειες, τη θέσπιση νόμων κοινής λογικής για την ασφάλεια των όπλων και την αποκατάσταση και προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας.

Έχει να πει μια υπέροχη ιστορία για τα επιτεύγματα αυτής της διοίκησης. Ο Μπάιντεν και η Χάρις ηγήθηκαν της επιστροφής της Αμερικής αφού ο Τραμπ στην πανδημία κατέστρεψε και άφησε την οικονομία μας να κάνει ελεύθερη πτώση. Υπό την ηγεσία τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλό 50 ετών.

Όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε όλο τον κόσμο, πολλοί οικονομολόγοι είπαν ότι ο μόνος τρόπος για να τιθασευτεί θα ήταν μια οδυνηρή ύφεση με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. Όμως ο Μπάιντεν και η Χάρις κράτησαν τους Αμερικανούς στην εργασία τους, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε ξανά σε φυσιολογικά επίπεδα και τα πραγματικά εισοδήματα για τους εργαζόμενους αυξήθηκαν.

Όταν πολλοί νόμιζαν ότι ο δικομματισμός είχε πεθάνει, ο Μπάιντεν και η Χάρις έφεραν μαζί Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για να εγκρίνουν σημαντική νομοθεσία για τις υποδομές και την καθαρή ενέργεια, τα μικροτσίπ και την εθνική ασφάλεια. Από τις τιμές των φαρμάκων μέχρι το χρέος των φοιτητών, έχουν δώσει αποτελέσματα που έχουν κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη και τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

Η κυρία Χάρις είναι χρόνια υποτιμημένη, όπως και τόσες γυναίκες στην πολιτική, αλλά είναι καλά προετοιμασμένη για αυτή τη στιγμή. Ως εισαγγελέας και γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, αντιμετώπισε εμπόρους ναρκωτικών, όσους ρυπαίνουν και ληστρικούς δανειστές. Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ, αμφισβήτησε αυστηρά τους αξιωματούχους και τους υποψηφίους της κυβέρνησης Τραμπ και ήταν ενθαρρυντική. Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις έχει καθίσει με τον πρόεδρο στο Situation Room, βοηθώντας στη λήψη των πιο δύσκολων αποφάσεων που μπορεί να πάρει ένας ηγέτης. Και όταν το εξτρεμιστικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το νόμο Roe εναντίον Wade, έγινε η πιο παθιασμένη και αποτελεσματική συνήγορος της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Ανυπομονώ να την ακούσω να ασκεί δίωξη για μια επιτακτική υπόθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέτυχε ως πρόεδρος την πρώτη φορά και κινείται σε μια επικίνδυνη ατζέντα. Μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν πολύ χειρότερη από την πρώτη. Τα σχέδια του Τραμπ είναι πιο ακραία, είναι πιο ακλόνητος και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που περιόρισαν μερικά από τα χειρότερα ένστικτά του έχουν φύγει.

Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να εξηγήσει στον αμερικανικό λαό ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί ξανά υπό τον Τραμπ, χάρη στους προτεινόμενους γενικούς δασμούς, τις σαρωτικές φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους και τις μαζικές απελάσεις. Οι πολιτικές που σκιαγράφησαν οι σύμμαχοι του Τραμπ στο Project 2025, από τον περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων αμβλώσεων έως την κατάργηση του Υπουργείου Παιδείας, είναι μια συνταγή για μια πιο αδύναμη, φτωχότερη, πιο διχασμένη Αμερική.

Η εμπειρία της αντιπροέδρου από την επιβολή του νόμου, της δίνει την αξιοπιστία να αντικρούσει τα ψέματα του Τραμπ για το έγκλημα και τη μετανάστευση. Τα γεγονότα είναι με το μέρος της: Μετά την εκτίναξη υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, το ποσοστό δολοφονιών πέφτει κατακόρυφα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις. Οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων μειώνονται επίσης γρήγορα και είναι τώρα οι χαμηλότερες από το 2020, εν μέρει χάρη στο πρόσφατο διάταγμα του Μπάιντεν. Θα σημειώναμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε «θάψει» έναν δικομματικό συμβιβασμό για τη μετανάστευση στο Κογκρέσο φέτος για τους δικούς του εγωιστικούς πολιτικούς σκοπούς.

Ως φίλος και υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν, θεωρώ πως αυτή είναι μια γλυκόπικρη στιγμή. Είναι ένας σοφός και αξιοπρεπής άνθρωπος που υπηρέτησε καλά τη χώρα μας. Χάσαμε τον σημαιοφόρο μας και θα μας λείψει η σταθερή ηγεσία, η βαθιά ενσυναίσθηση και το μαχητικό του πνεύμα. Ωστόσο, έχουμε κερδίσει επίσης πολλά: έναν νέο πρωταθλητή, μια ανανεωμένη εκστρατεία και μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού.

Ο χρόνος για το στύψιμο των χεριών έχει τελειώσει. Τώρα ήρθε η ώρα να οργανωθούμε, να κινητοποιηθούμε και να κερδίσουμε», έγραψε στο μακροσκελές άρθρο της η Χίλαρι Κλίντον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις