Κόσμος

Η “καυτή” Παρασκευή των δυτικών πρεσβειών – Ημέρα προσευχής και πορειών για τους μουσουλμάνους

Σε θέση άμυνας βρίσκονται οι δυτικές πρεσβείες στις μουσουλμανικές χώρες για το φόβο διαδηλώσεων και επεισοδίων. Ο διευθυντής του περιοδικού "Charlie Hebdo" υπεραμύνεται της απόφασής του.
Με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στις δυτικές διπλωματικές αποστολές -κυρίως τις αμερικανικές και τις γαλλικές- σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες ξημέρωσε η Παρασκευή, για το φόβο νέων διαδηλώσεων μετά τις προσευχές της ημέρας με αφορμή την περιβόητη «βλάσφημη» ταινία για τον Μωάμεθ.
 
Πρόσθετος πονοκέφαλος για το Παρίσι έγιναν τα σκίτσα με τον Προφήτη στο σατιρικό Charlie Hebdo, μετά τα οποία έχουν κλείσει προληπτικά γαλλικές πρεσβείες, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα σε είκοσι χώρες.
 
Η οργή που πυροδότησε η ταινία δεν έχει καταλαγιάσει: Ήδη την Πέμπτη, δέκα ημέρες μετά τον εμπρησμό του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη και το θάνατο τεσσάρων διπλωματικών υπαλλήλων, οι διαδηλώσεις στο Πακιστάν κατέληξαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την αμερικανική πρεσβεία.
 
Το Πακιστάν κήρυξε αυτήν την Παρασκευή αργία σε μία προσπάθεια να παραμείνει ειρηνικό το κλίμα στις διαδηλώσεις που αναμένονται.
 
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ξόδεψε 70.000 δολάρια για τη μετάδοση διαφημιστικών σποτ στην πακιστανική τηλεόραση στα οποία ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον διαβεβαιώνουν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέση με την ταινία και ότι «οι ΗΠΑ σέβονται όλες τις θρησκείες».
 
Στόχος της οργής όμως δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ: Πέραν της «εφόδου» στη γερμανική πρεσβεία στο Σουδάν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα σκίτσα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo την Τετάρτη είχαν οδηγήσει αμέσως το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση να κλείσει προσωρινά αποστολές του σε μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή.
 
Ειδικά στην Τυνησία, πρώην γαλλική αποικία, οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις την Παρασκευή.

Η αστυνομία του Παρισιού απαγόρευσε την πραγματοποίηση διαδήλωσης το Σάββατο μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της γαλλικής πρωτεύουσας σε διαμαρτυρία για την αντιισλαμική ταινία “Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων”, ανακοίνωσε σήμερα αστυνομική πηγή.
 
Ένας ιδιώτης είχε καταθέσει αίτημα για την πραγματοποίηση διαδήλωσης το Σάββατο μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού, σύμφωνα με θρησκευτική πηγή. Ο διευθυντής της αστυνομίας υπέγραψε απόφαση με την οποία γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο την απαγόρευση της διεξαγωγής της διαδήλωσης αυτής, διευκρίνισε η αστυνομική πηγή.
 
“Αν ο διοργανωτής εμμείνει στην πραγματοποίηση της διαδήλωσης” κινδυνεύει “να του επιβληθεί εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ”, πρόσθεσε η πηγή αυτή, η οποία δεν διευκρίνισε ποιά είναι η ιδιότητα του διοργανωτή της διαδήλωσης στο Παρίσι.
 
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι οι διαδηλώσεις κατά της αντιισλαμικής ταινίας θα απαγορευτούν.
 

Ωστόσο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αιτήματα για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων το Σάββατο στο Παρίσι και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

 
«Αν είσαι ήδη εξτρεμιστής, δεν χρειάζεσαι δικαιολογίες για να κάνεις κάτι ακραίο», τονίζει ο γελοιογράφος και διευθυντής του εβδομαδιαίου γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo (Σαρλί Εμπντό), Στεφάν Σαρμπονιέ (γνωστός και ως «Σαρμπ»), υπεραμυνόμενος της απόφασής του να κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο και κεντρικό θέμα που φιλοξενούσε γελοιογραφίες με πρωταγωνιστή τον προφήτη Μωάμεθ.
 
«Τα σκίτσα προσβάλλουν μόνο όσους θέλουν να προσβληθούν. Η κατηγορία ότι εμείς ρίχνουμε λάδι στη φωτιά μου δίνει στα νεύρα. Μετά την δημοσιοποίηση αυτού του γελοίου και γκροτέσκου αμερικάνικου φιλμ για τον Μωάμεθ , πολλές εφημερίδες αντέδρασαν στις διαμαρτυρίες με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα. Το ίδιο κάναμε κι εμείς, αλλά με γελοιογραφίες. Και καμία γελοιογραφία δεν σκότωσε ποτέ κανέναν», λέει ο «Σαρμπ» διευκρινίζοντας πως τα σκίτσα διακωμωδούν μια συγκεκριμένη εκδοχή του ακραίου Ισλάμ κι όχι όλους τους Μουσουλμάνους συλλήβδην.
 
«Αν αρχίσουμε να λέμε πως δεν επιτρέπεται η δημιουργία τέτοιων γελοιογραφιών, τότε σύντομα οι απαγορεύσεις αυτές θα επεκταθούν και σε άλλες, ίσως πιο αθώες αναπαραστάσεις», συμπληρώνει ο διευθυντης, προσθέτοντας πως «στο κάτω κάτω, αν στους Γάλλους μουσουλμάνους δεν αρέσουν τα σκίτσα μου, εχουν την επιλογή να μην αγοράσουν το περιοδικό. Εξασκώ κάθε δικαίωμα να διατυπώνω ελεύθερα τη γνώμη μου, εντός των πλαισίων του νόμου. Δουλειά μου είναι να προκαλώ το γέλιο ή τη σκέψη με σκίτσα – για τους αναγνώστες του περιοδικού μας».
 
Για τον Σαρμπ «συμβαίνει κάτι τρελό: απ’ όλα τα περιοδικά της Γαλλίας, το δικό μας, που χλευάζει την αστυνομία με κάθε ευκαιρία, τώρα προστατεύεται από αυτήν. Τομόνο που δείχνει αυτό ε΄ίναι ότι η ελευθερία του λόγου είναι προστατευόμενο είδος σε αυτή τη χώρα».
 
Το Charlie Hebdo είναι πνευματικό τέκνο του Μάη του ’68. Κυκλοφορεί από το 1970 και έχει φιλοξενήσει σκίτσα διάσημων «αιρετικών» γελοιογράφων όπως, μεταξύ άλλων, ο Cabu, ο Wolinski, ο Willem, ο Johann Sfar και ο Tardi. Τα τελευταία χρόνια προσφιλείς στόχοι του είναι η Ακροδεξιά, ο καθολικισμός, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον οποίον σατιρίζει ανελέητα.
 

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook λογόκρινε την Τετάρτη βράδυ τον λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού Le Point μετά τη δημοσίευση ενός σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που είχε δημοσιευθεί και στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, όπως ανακοίνωσε σήμερα το περιοδικό.

 
Την Τετάρτη στις 18:00 η σύνταξη του Point.fr ανέβασε στο λογαριασμό του περιοδικού στο Facebook ένα από τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που είχε δημοσιεύσει η Charlie Hebdo παραπέμποντας στο άρθρο: «Γιατί η Charlie Hebdo παίζει με τη φωτιά;».
 
Η Ουάσινγκτον αγόρασε διαφημιστικό χρόνο σε πακιστανικά τηλεοπτικά κανάλια για να μεταδώσει σποτάκια με στόχο να ηρεμήσει τα πνεύματα και το θυμό των μουσουλμάνων για την αντιισλαμική ταινία “Η αθωότητα των μουσουλμάνων”.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 70.000 δολάρια για τη μετάδοση διαφημίσεων σε επτά πακιστανικά κανάλια. Στα σποτ αυτά η αμερικανική κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από την ταινία που γυρίστηκε στις ΗΠΑ πριν από περίπου ένα χρόνο.
 
Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν η μετάδοσή τους θα ξεκινήσει από σήμερα.
 
“Μετά την προβολή αυτής της ταινίας πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, διερωτήθηκαν αν αντικατοπτρίζει τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι η μετάδοση διαφημίσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει (το μήνυμα) σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο Πακιστάν” πρόσθεσε η Νάλαντ.
 
Τα σποτάκια έχουν διάρκεια 30 δευτερολέπτων και περιλαμβάνουν αποσπάσματα από ομιλίες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους μέχρι σήμερα. Σε ένα απόσπασμα ο πρόεδρος δηλώνει ότι “οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που σέβεται όλες τις θρησκείες” και ότι η κυβέρνησή του “απορρίπτει τις προσπάθειες ορισμένων να κακολογήσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων ανθρώπων” ενώ η Κλίντον τονίζει ότι “οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το βίντεο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αντι- ισλαμική ταινία

Στο πόδι η Γαλλία μετά την δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ

Ομπάμα προς Μουσουλμάνους: προστατεύστε τους Αμερικανούς

Τα τελευταία λεπτά της ζωής του Αμερικανού πρέσβη σε video

Διάταγμα θανάτου για τους συντελεστές της ταινίας με τον Μωάμεθ

Γυναίκα καμικάζι σκόρπισε το θάνατο στην Καμπούλ – Επίθεση «απάντηση» στην ταινία που προσέβαλε τον Μωάμεθ!

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των μουσουλμάνων για την αμερικανική ταινία

Αυτός είναι ο δημιουργός της ταινίας που ξεσήκωσε όλο τον Αραβικό κόσμο

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα