Κόσμος

Η Κένυα ετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της – Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα

Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε την Κένυα ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο και ανέβαλε επ’ αόριστον την επαναλειτουργία των σχολείων, την ώρα που οι κάτοικοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την άφιξη του πρώτου κυκλώνα στην ιστορία της χώρας.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν όχι μόνο την Κένυα αλλά την ανατολική Αφρική από τον Μάρτιο και τώρα η περιοχή απειλείται από έναν κυκλώνα που αναμένεται να φτάσει στην ξηρά το Σαββατοκύριακο, από τον Ινδικό Ωκεανό.

«Αυτός ο κυκλώνας, ο Χιντάγια, που θα μπορούσε να μας πλήξει οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρούς ανέμους και μεγάλα, επικίνδυνα κύματα», είπε ο Ρούτο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ναϊρόμπι. «Η χώρα μας πρέπει να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες και να προστατεύσει ζωές και περιουσίες», πρόσθεσε.

KenyaPresidentWilliamRuto

Ο Ουίλιαμ Ρούτο

Μετά τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, τα σχολεία επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα, όμως το άνοιγμά τους αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Όλοι οι υπουργοί έλαβαν εντολή να βοηθήσουν στον συντονισμό της απομάκρυνσης και της μετεγκατάστασης των Κενυατών που θα πληγούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΚΕΝΥΑ

Ο κυκλώνας Χιντάγια, που θα συνοδεύεται από ριπές ανέμου ταχύτητας 165 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να φτάσει αύριο Σάββατο στη γειτονική Τανζανία, σύμφωνα με το περιφερειακό μετεωρολογικό κέντρο ICPAC.

Η περίοδος των κυκλώνων στον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό συνήθως είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Οι αρχές της Τανζανίας προειδοποίησαν νωρίτερα ότι ο Χιντάγια ενισχύθηκε τα ξημερώματα, όταν απείχε περίπου 400 χιλιόμετρα από την πόλη Μτουάρα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς
Οι ΗΠΑ ανακαλούν το διαβατήριο του πρώην προέδρου της Κόστα Ρίκα και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Όσκαρ Άριας
Ο ακριβής λόγος δεν έχει διευκρινιστεί, όμως ο 84χρονος Άριας έχει επικρίνει ανοικτά τις πολιτικές των απελάσεων μεταναστών και των δασμών που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας